Finlanda: Cine a fost ales președinte al Parlamentului

Autor: , in Externe / 24 aprilie, 2019, 16:28

Liderul social-democraţilor finlandezi, Antti Rinne, a fost ales miercuri, cu 187 de voturi, preşedinte al Parlamentului, după ce partidul său a câştigat recentele alegeri legislative din Finlanda, informează dpa, potrivit Agerpres.

Alegerea lui era aşteptată, în condiţiile în care Partidul Social-Democrat a devenit cel mai mare partid în cea de-a 200 legislatură, cu 40 de locuri – mai mult cu şase comparativ cu legislatura precedentă – în urma alegerilor parlamentare din 14 aprilie.

Se aşteaptă ca, în următoarele zile, Antti Rinne, 56 de ani, fost lider de sindicat, să înceapă demersurile pentru formarea noului guvern. În calitate de cel mai mare partid în Parlament, Partidul Social-Democrat are dreptul la prima încercare de a forma un nou guvern.

Dacă va fi ales premier, este de aşteptat ca Rinne să demisioneze din funcţia de preşedinte al Parlamentului.

Rinne a declarat deja că speră să reuşească formarea guvernului până în mai, dar a adăugat că nu există garanţii că se va reuşi acest lucru.

În iulie, Finlanda va prelua de la România preşedinţia prin rotaţie a UE. Acest lucru contribuie la conştientizarea urgenţei pe care o constituie formarea unui guvern.

Juha Eerola de la Partidul Finlandezilor (naţionalist-populist) a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului, în condiţiile în care partidul său s-a clasat pe locul doi după alegeri, cu 39 de locuri în Legislativ.

Paula Risikko de la Partidul Coaliţiei Naţionale (conservator) a fost aleasă al doilea vicepreşedinte al Parlamentului, partidul său clasându-se pe locul al treilea şi obţinând 38 de locuri în Legislativ. Ea a fost preşedinte al Parlamentului finlandez în 2018.

În aşteptarea noului guvern, premierul interimar Juha Sipila şi coaliţia sa de centru-dreapta vor rămâne la cârma Finlandei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X