Acest târg scârbos cu PSRM, în care ACUM a acceptat să intre, trebuie să înceteze urgent. Mânată de unii „binevoitori” în capcana unor discuții contrare firii cu un partid ai cărui lideri nu-și aparțin, detestați până la ură de cei care și-au dat votul pentru blocul ACUM – această forță politică (ACUM), în care electoratul pro-european a investit poate ultimele speranțe (după numeroasele trădări din ultimii ani), a început să-și obosească susținătorii. „Obosească” – este un cuvânt tandru pe care am ales să-l folosesc de data aceasta.

Cochetările televizate între exponenții PSRM și ACUM provoacă vomă și e de-a dreptul halucinant să-i vezi pe cei din ACUM cum intră, de bună voie, în malaxorul creat de Plahotniuc-Dodon. Înaintează ca niște zombi pe drumul spre cimitirul politic asfaltat, pentru ei, de Plahotniuc cu buldozerul lui Dodon. Nu se abat nici cu un centimetru de la stratagema desenată de cei care deservesc oligarhul. Sunt previzibili și se comportă de parcă ar fi strânși la perete, deși încă nu sunt. Au trecut două luni de la alegerile parlamentare și – nici o surpriză pentru oligarh. Totul decurge conform planului său.

Dacă „maturitate politică” înseamnă să mizezi (tu, forță politică născută din protestele anti-oligarhice) pe niște negocieri cu cel care, din funcția de președinte și lider de facto al PSRM, l-a întărit pe oligarhul Plahotniuc, a propus, în locul lui (în locul lui Plahotniuc), sistemul electoral mixt, l-a ajutat cu privatizările ilegale și la păstrarea tăcerii în privința „oneștilor” din raportul Kroll-2; dacă „maturitate politică” înseamnă să te vezi negociind cu cel care a depus flori, împreună cu separatistul Krosnoselski, la monumentul cazacilor de la Bender (care ne-au împușcat frații și tații), fără să-l faci pe Dodon ca măcar să-și toarne, formal, cenușă pe cap – este o dovadă de infantilism politic. Să nu ți se „aprindă beculețul” atunci când îl vezi „În profunzime”, calm, cooperant și cu „poftă de îmbrățișare” cu ACUM, pe socialistul Bătrâncea, care a rupt harta României Mari în Parlament, iar ulterior să-l auzi pe Ion Ceban (tot de la PSRM) spunând că socialiștii nu au dat curs invitației blocului ACUM la discuții pentru că „ACUM nu este pregătit pentru negocieri serioase privind formarea unei coaliții de guvernare în baza propunerilor înaintate de Consiliul Republican al PSRM” – înseamnă că nu ai idee în ce joc ai intrat. Să fii atât de naiv încât să admiți o posibilă coabitare (fie și neoficială) cu Dodon (PSRM) ca să-l dai jos pe Plahotniuc e delir curat – e ca și cum ai crede că poți face alianță cu Plahotniuc ca să-l dai jos pe Plahotniuc. Să lansezi, după vizita incorpore a fracțiunii PSRM la Moscova, mesaje din care să reiasă că în fracțiunea PSRM ar exista și „alte viziuni” – adică deputați gata de rebeliune – deși știi că nu este așa, e ca și cum deja faci chimioterapie, dar încă mai speri că poate nu ai cancer.

Imaginea blocului pro-european ACUM deja a fost afectată. Ca să rămână pe „cal alb”, totul trebuia să se încheie cu lansarea pachetului de deoligarhizare adresat „tuturor deputaților din Parlament” după care cei din ACUM să lucreze intens și vizibil în teritoriu. ACUM a greșit tactic preluând ipoteza că „alegerile anticipate sunt nedorite”. Asta le-a șubrezit pozițiile. Repet – au greșit tactic, chiar dacă realmente au dreptate – alegerile anticipate, fără schimbarea regulilor de joc impuse de Plahotniuc-Dodon, sunt chiar periculoase. ACUM a greșit atunci când a admis că ar avea ceva de discutat cu PSRM, pentru că PSRM nu a fost setat să negocieze, ci să compromită blocul ACUM. Această „nuntă a nebunilor” nu va avea loc niciodată și lucrurile au fost aranjate din timp în așa fel ca ea să nu se producă nici oficial, nici neoficial. Iar Igor Dodon a lăsat de mai multe ori să se înțeleagă acest lucru.

Așadar, asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili la această reprezentație dată pe timp de ciumă. Poporul vrea circ și pâine. ACUM nu-i poate oferi poporului pâine (alții administrează bugetul), dar i-ar fi putut oferi circ – unul care să-i facă pe cetățeni să se simtă răzbunați, iar ACUM să pluseze mult electoral. Noi stadion Olimpyiski, ca cel din Kiev, nu avem, dar aș fi privit cu plăcere o confruntare publică (numită „negocieri”), măcar și pe Privesc.eu, între liderii blocului ACUM și oligarhul Plahotniuc, însoțit de Candu și Filip. Dar liderii ACUM nu au profitat de „deschiderea” imprudentă afișată de PDM imediat după alegeri. A fost singura mutare riscantă a PDM. Dar ACUM nici măcar nu i-a lăsat pe democrați să stea prea mult încordați. Le-a făcut pe plac imediat, refuzând să facă circ. Adică, au făcut exact ceea ce au intuit creatorii de scheme care deservesc oligarhul. Nici măcar nu i-au pus pe liderii PDM în situația să spună că nu acceptă ca „negocierile” să fie publice. A fost cel mai potrivit moment ca Andrei Năstase și Maia Sandu să-l aibă în față pe Plahotniuc și să-i citească „rechizitoriul” în fața tuturor camerelor de luat vederi. Apoi să plece. Și abia atunci să anunțe că nu acceptă nici un fel de negocieri cu mafia. Nu au făcut asta. Probabil pentru că nu sunt nici armeni, nici ucraineni.

Până astăzi, eram sigur că vom avea alegeri anticipate. Noaptea trecută, am urmărit toate declarațiile publice făcute de Igor Dodon începând cu 20 februarie 2019. Am vrut să înțeleg dacă omul urmează un plan – dacă e sau nu parte a schemei pe care o intuiam. Astăzi, sunt aproape sigur că nu vom avea alegeri anticipate. Iar sesizarea lui Igor Dodon, către Curtea Constituțională (judecători: Gurin, Reșetnikov, Apoliski (nașa), Poalelungi…) – vizând interpretarea dreptul șefului statului de a înainta candidatura la funcția de prim-ministru în condițiile în care Parlamentul nu are o conducere – cred că este primul pas care trădează planul combinației politice care îi va asigura lui Plahotniuc controlul asupra Republicii Moldova și în următorii 4 ani. Cel mai probabil, Curtea va spune că președintele poate desemna prim-ministrul (după consultarea fracțiunilor) chiar și în lipsa conducerii Parlamentului. Și prim-ministrul va fi desemnat de Igor Dodon… și va fi votat de Parlament de PSRM+PDM fără ca, oficial, cineva să negocieze cu altcineva. Fără coaliție. Și vom avea guvern… minoritar.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here