Sursă foto: ombudsman.md

Condițiile de detenție în subsolul Penitenciarului nr.13, inclusiv celula în care este deținut Gheorghe Petic, sunt contrare prevederilor art.3 al Convenției europene pentru drepturile omului, au constatat angajații Avocatului Poporului, care au efectuat joi o vizită la Penitenciarul nr.13 Chișinău, la cererea lui Gheorghe Petic.

„Gheorghe Petic este deținut de unul singur din 26 martie 2019 într-o celulă cu o suprafață de 9,12 m2 , în care sunt instalate patru paturi etajate. Deși anterior în ea a fost făcută o reparație cosmetică, persistă igrasie abundentă, iar aflarea continuă în atare condiții afectează starea de sănătate a petentului. Ventilare artificială nu există, podeaua este din beton, rece și umedă, saltelele sunt vechi și insalubre. Patul este incomod, prezintă pericol firele electrice neizolate. Lipsesc spații de depozitare a bunurilor personale, precum și de uscare a hainelor. Lui Gheorghe Petic îi este asigurată baie o dată pe săptămână, o oră de plimbare dimineața în fiecare zi în curtea penitenciarului, acces la cărți/ reviste din biblioteca penitenciarului și la telefon (20 min./apel), are întrevederi cu apărătorii săi”, se arată într-un comunicat emis de Ombudsman.

Cât privește sancțiunile disciplinare, Gheorghe Petic a fost privat de dreptul la întrevederi pe o durată de trei luni, sancțiune contestată de către acesta, dar nu i-a fost restricționat accesul la colete, corespondență și telefon.

Vedeți și: (VIDEO) Deputații ACUM, interziși din nou să-l viziteze pe Gheorghe Petric


Totodată, Petic a spus că ar fi fost bruscat și lovit de către angajații instituției penitenciare, fapt negat de administrație.

Avocatul Poporului a recomandat încetarea oricăror forme de abuz, identificarea posibilității de strămutare a lui Gheorghe Petic din celula respectivă, evaluarea condițiilor sanitaro-igienice a celulelor postului nr.13 (subsol), asigurarea calității și eficienței îngrijirilor medicale acordate lui Petic, sistarea activității celulelor postului nr.13, în măsura posibilității, sau identificarea unor soluții eficiente pentru eradicarea igrasiei abundente.

Administrația Națională a Penitenciarelor anunță, printr-un comunicat de presă, că a luat act de raportul preliminar publicat de Avocatul Poporului, iar Petic „a fost transferat într-o altă celulă, unde sunt asigurate condiții corespunzătoare de detenție”.

Sursă foto: ombudsman.md

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here