Sursă foto: Radio Chișinău

Conform unei investigații RISE Moldova, citată de Mold-Street, premierul Pavel Filip a contribuit direct la excluderea Uzinei Metalurgice de la Râbniţa, controlată de autorităţile separatiste de la Tiraspol, din lista întreprinderilor faţă de care Ucraina a impus în mai 2018 sancţiuni, la pachet cu alte peste 700 de entităţi conectate la Moscova.

În context, deputatul Igor Munteanu se întreabă cât costă serviciul oferit regimului de la Tiraspol de politicienii care fac parte din PD și susține că scrisoarea semnată de premier „nu-i nici măcar o decizie eronată, ea reprezintă vârful de iceberg al clientelei oligarhice, servită de guvernul Filip”.

„O fi prețul pentru sprijinul în alegeri? Ori poate profiturile Metal Feros au început să scadă, brusc, și a intrat în panică adevăratul proprietar? Pentru cine se mai fac în acest caz Declarațiile la tribuna ONU pe tema retragerii militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova, dacă un „simplu prim-ministru” face lobby pentru regimul separatist, care-i sinonim absolut cu banditism, corupție, răpiri de persoane și intimidarea sistematică a cetățenilor, sfidând Constituția Republicii Moldova”, scrie parlamentarul ACUM pe pagina sa de Facebook.

Munteanu subliniază că interesele Republicii Moldova sunt apărate prin regimul de sancțiuni introdus în 2018 de Kiev.

„Notez că sancțiunile sunt un instrument important prin care Ucraina și statele occidentale pot corecta comportamentul sfidător al oligarhilor ruși, lipsa de sancțiuni crează impunitate. Lipsa de înțelegere asupra acestui simplu fapt de politică internațională creează unor politicieni de la Chișinău percepția unei injustiții legate de sancțiuni, văzându-le doar elementul „profitului neîncasat”, dar această percepție este falsă. Această percepție este exact narațiunea Kremlinului pe are o povestesc zi de zi posturile rusești. Sancțiunile nu sunt doar o notă de plată – ele reprezintă o măsură reparatorie în relațiile internaționale, așa cum ar trebui să-i explice cineva care pricepe mai multe „unui simplu prim-ministru”. După 2014, Daniel Fried a construit un sistem dintre cele mai complexe pentru SUA și comunitatea internațională pentru a nu lăsa neachitat costul aventurilor militare rusești pe teritoriul suveran al Ucrainei”, mai adaugă acesta.

Igor Munteanu conchide că „presa liberă, în particular jurnaliștii de la RISE, atestă o complicitate directă a oligarhiei din Republica Moldova cu separatiștii transnistreni, care se traduce prin trădare și batjocoră față de cetățenii Republicii Moldova, mai ales față de veteranii războiului din 1992”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here