La sfârșitul anilor ’80, dictatorul Zairului, Mobutu Sese Seko, își construise chiar în satul său natal, Gbadolite, propriul aeroport. Acolo puteau fi văzute foarte des tot felul de avioane de lux, inclusiv celebrul Concorde, singurul avion supersonic de pasageri din istorie, care atingea o viteză de două ori mai mare decât o aeronavă obișnuită.

Nu, super jeturile de pe aeroportul din Gbadolite nu erau neapărat pentru zborurile excentricului dictator african, care-și părăsea destul de rar țara. Ele aveau un cu totul alt scop. Mobutu, un gurmand adevărat, aprecia din plin bucatele gătite de cei mai celebri bucătari europeni,în special francezi și italieni. Cum nu-i putea aduce pe toți la palatul său să-i gătească, Mobutu închiria avioane de mare viteză care să-i aducă mâncarea de la Paris sau Roma până în Gbadolite în maximum două ore, proaspătă și caldă, de la cei mai de seamă chefi.

În anii ’90 chiar ar fi plătit peste jumătate de milion de dolari pentru a închiria un Concorde care să-i aducă în satul său natal prețioasa încărcătură de 15 kg de midii proaspete.

În Zairul acelor vremuri, cu jumătate de milion de dolari asigurai alimentația la standarde europene pentru copii din cel puțin 20 de școli, pentru un an întreg.

Plahotniuc și milioanele plătite pentru zboruri în America

30 de ani mai târziu, un altfel de Mobutu, doar că unul dintr-un mic stat din inima Europei, își permite excentricități asemănătoare. Sigur, el nu dă bani să i se aducă mâncare de la Paris sau Roma cu jeturile private, mai ales că între timp zborurile cu Concorde au fost interzise, dar trăiește o mare pasiune pentru zborurile de lux.

Chișinăul a fost șocat în 2017, când a aflat că Plahotniuc a cheltuit în jur de un milion de dolari pentru a zbura cu cel mai luxos avion privat al momentului, Boeing 737 BBJ, până în SUA.

E același Boeing 737 care pe cursele civile poate primi la bord și 200 de pasageri, dar în varianta Business Jet poate găzdui maximum 19 persoane.

Are paturi duble, băi aurite, fotolii de lux, tot ce-i poate dori sufletul unui emir arab, unui Mobutu sau, mai nou, unui Plahotniuc.

Iar escapada de lux din 2017, aflăm, a fost repetată chiar la începutul acestei luni de către Plahotniuc, care a petrecut 5 zile la Miami, zburând dus-întors tot cu un Boieng BBJ, închirierea căruia costă 30 de mii de dolari pentru o oră de zbor.

La un calcul simplu, acest Mobutu de Grozești a cheltuit cel puțin 800 de mii de dolari pentru zborul de lux la Miami. Chiar mai mult decât cheltuia dictatorul zairian pentru a-i fi aduse „prețioasele” midii de la Paris.

Ce înseamnă un milion de dolari pentru Plahotniuc

E greu pentru cineva să poată estima ce avere are micul dictator de la Chișinău. Dar cu siguranță este uriașă, de vreme ce își poate permite periodic să dea în jur de un milion de dolari doar pentru a zbura până în SUA și înapoi. Pentru a-și satisface numai Dumnezeu știe ce plăceri, în condițiile în care de data asta n-a mai apărut în poze nici măcar cu vreun congressman, iar avionul a staționat doar în luxosul Miami.

Suma cheltuită de Plahotniuc pentru a zbura în SUA e cam de 7 ori mai mare decât întregul buget al blocului ACUM pentru alegerile din februarie. Sau e echivalentul pensiei lunare pentru 10 mii de bătrâni cărora le dă, din bugetul de stat, câte 600 de lei de Paște și Crăciun. Ori face cât salariile a cam 4 mii de profesori.

Averea lui Mobutu era estimată, la un moment dat, la 5 miliarde de dolari. Chiar și așa, a murit în 1997, la vârsta de 66 de ani, aflat în exil în Maroc și răpus de cancer. Boala nemiloasă nu l-a ferit nici chiar dacă a avut grijă în cea mai mare parte a vieții să-și transporte alimentele cu Concorde-ul din Paris și Roma, în timp ce peste 90% din populația țării pe care o conducea era subnutrită și murea de foame.

S-a întâmplat însă abia după mai bine de 30 de ani de dictatură în Zair, care i-au transformat țara în una dintre cele mai sărace și subdezvoltate din lume, statut de care nu a scăpat nici măcar astăzi.

Alex Cozer

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here