Sursă foto: IPN/Elena Covalenco

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, îndeamnă cetățenii români cu drept de vot să se asigure că au actele necesare valabile pentru a participa la alegerile europarlamentare din 26 mai. Excelența Sa a precizat că în ziua votului nu vor fi eliberate documente de identitate.

„Fac un apel către toți alegătorii: să se asigure că dețin documente de identitate valabile sau, în caz contrar, să facă de urgență demersuri necesare fie pentru înlocuirea sau preschimbarea înainte de data scrutinului. Pot apela fie la secțiile noastre consulare, fie direct la autoritățile române competente, însă trebuie să ținem cont de faptul că sunt anumiți timpi asociați eliberării acestor documente. Secția consulară a Ambasadei României și Consulatele generale ale României de la Bălți și Cahul vor oferi întregul sprijin necesar pentru asigurarea acestor servicii înainte de scrutinul electoral, însă trebuie să ținem cont de faptul că este timp de așteptare și proceduri care trebuie respectate. În ziua votului, misiunile noastre diplomatice nu vor elibera documente care pot fi utilizate în acest exercițiu electoral. Secțiile noastre consulare vor funcționa doar în regim de urgență și vor acorda strict asistența consulară în cazuri excepționale. Totodată, la secția noastră consulară de la Chișinău avem un număr important de acte de identitate și pașapoarte, care așteaptă să fie ridicate de cetățeni. Fac apel la toți să meargă să-și ridice actele de identitate. În ziua votului nu vom elibera acte de identitate, chiar dacă acestea se află deja în Republica Moldova”, a declarat Ioniță.

De asemenea, diplomatul a menționat că alegerile pentru Parlamentul European sunt importante pentru Republica Moldova, mai ales că deputații europeni stabilesc politici care afectează și viața cetățenilor din țara noastră.

„Republica Moldova este un membru de drept în Parteneriatul Estic și, din informațiile mele, este interesată să aibă relații foarte bune de colaborare cu Uniunea Europeană, iar Parlamentul European este o instituție fundamentală care asigură, alături de celelalte instituții ale UE, Comisia Europeană și Consiliul UE, coerența actelor, faptelor și stabilește politici inclusiv în relațiile cu Republica Moldova. Este evident că acel Parlament va fi format din familii politice care au o largă respirație și reprezentare la nivel european, iar familiile politice respective au, pe de o parte, ele însele legături directe cu partidele din Republica Moldova, pe de altă parte, stabilesc politici care vor afecta nemijlocit inclusiv viața cetățenilor din Republica Moldova. Cred că alegerile respective au o miză atâta vreme cât Republica Moldova își păstrează interesul să meargă către Europa”, a remarcat Daniel Ioniță.

La 26 mai, pe teritoriul Republicii Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare pentru alegerile europarlamentare.

Vedeți aici lista completă: (DOC) Europarlamentare: Unde vor fi deschise cele 36 de secții de votare din Republica Moldova

Ambasadorul a dat asigurări că vor fi suficiente buletine de vot. Pe acestea vor fi trecute circa 34 de partide și candidați independenți.

Potrivit legislației în vigoare, în cadrul acestui scrutin, cetățenii români care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce aceștia dau o declarație pe propria răspundere potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale este înscris.

Pentru a-și exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.

Mai multe detalii privind procedura de vot din 26 mai puteți găsi în Ghidul alegătorului român din străinătate.

În perioada 23-26 mai curent, cetățenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Potrivit HG nr. 80/2019, alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai. Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când  sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here