Sursă foto: Facebook/Victor Moșneag

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) susține că politica de preț este dictată de piață, iar situația creată ține de micșorarea suprafețelor însămânțate cu cartof cu circa 2000 de hectare în ultimii 3 ani, a scăderii producției de cartof de la 214 mii tone la 175 mii tone, precum și a condițiilor climaterice nefavorabile și de sezon. Totodată, consumul intern al cartofului constituie circa 300 mii tone, iar capacitatea de aprovizionare cu cartof de producere autohtonă este circa 50-60% din necesar.

Conform unui comunicat emis de ANSA, în prezent, 15 agenți economici importă cartofi din Republica Belarus, România, Ucraina, Federația Rusă, Israel, Republica Polonă, Republica Federală Germania și alte țări.

Citiți și: BNS: În luna aprilie, prețul la cartofi a crescut cu peste 18%

Totodată, în perioada 26 martie – 13 mai, au fost monitorizate 121 de loturi de cartofi din Republica Belarus, 19 fiind neconforme și returnate în țara de origine.

„Loturile neconforme au fost infestate de obiectul de carantină Clavibacter michiganesis supsp.sepedonicus (putregaiul brun al cartofului), ceea ce a confirmat laboratorul acreditat din România”, precizează ANSA.

Citiți și: (FOTO) Cartofii din Moldova, cei mai scumpi din Europa; Cât costă în alte țări europene

Din 3 mai, nu au fost depistate loturi infestate și nu au fost efectuate retururi.

Citiți și: (DOC) Un grup de deputați cere explicații în legătură cu scumpirea masivă a cartofilor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here