Foto: Facebook/Veaceslav Arapan

Un grup de deputați de la Blocul ACUM cere explicații de la Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenței și Biroul Național de Statistică în legătură cu scumpirile masive la cartofi din ultimele zile.

Deputații acuză scumpirea cu aproximativ 120% a cartofilor în ultimele săptămâni, astfel unul dintre alimentele de bază ale moldovenilor ajungând la prețuri istorice, și de peste 20 de lei pentru un kg în supermarkete.

„În urma analizei preliminare a situației și discuțiilor purtate cu unii producători și vânzători de cartofi avem suspiciuni rezonabile că problema deficitului și scumpirii producției respective a apărut în rezultatul importului în cantități mari în anii precedenți, renunțării, ulterioare, a mai multor agricultori autohtoni la cultivarea cartofului și, în final, a unor înțelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv prețurile. Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obțină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, se arată în solicitarea deputaților blocului ACUM.

Prețul cartofilor în Moldova, cel mai ridicat din Europa

Prețurile la cartofi pur și simplu au explodat în Republica Moldova, în ultimele săptămâni. Un kg din cel mai consumat aliment de moldoveni a ajuns să coste și 23 de lei în supermarkete, în cazul cartofilor vechi, și peste 30 de lei în cazul cartofilor noi.

Duminică, 12 mai, în cea mai mare rețea de supermarkete din capitală, kg-ul de cartofi a ajuns să se comercializeze cu 22,8 lei, un preț record, nemaiîntâlnit vreodată.

Foto: Facebook/Victor Moșneag

Autoritățile au încercat să explice, prin intermediul presei loiale, că aceste prețuri uriașe, de trei ori mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, ar fi cauzate de faptul că o bună parte din roada sezonului trecut ar fi fost compromisă, iar stocurile de cartofi ar fi pe terminate.

Totuși, cea mai mare parte din cartofii aflați astăzi pe piața din Republica Moldova sunt importați din Ucraina. Am căutat pe un site de anunțuri din țara vecină să vedem la ce preț se comercializează acolo cartofii și am trăit o surpriză. În Ucraina un kg de cartofi variază, pe site-ul de anunțuri OLX.ua, între 5 și 8 hrivne, adică echivalentul a 3,5 – 5 lei moldovenești.

Preț cartofi Ucraina. Anunț plasat la 11 mai.

Am căutat, pe același site de anunțuri, și prețul cartofilor în cealaltă țară vecină – România. Acolo, chiar dacă sunt mai scumpi decât în Ucraina, prețul rămâne cu mult sub cel din Republica Moldova. Cartofi importați din Olanda se vând chiar astăzi, la Brașov, la prețul de 2,7 lei românești, adică echivalentul a aproximativ 11 lei moldovenești.

Am mers mai departe, pentru a vedea cât costă cartofii și într-un stat din vestul Europei. Așa că am găsit un ziar promoțional de la începutul lunii mai, al „Ipercoop”, o rețea de supermarkete din Italia. Acolo un kg de cartofi noi costă 99 de eurocenți, adică echivalentul a mai puțin de 20 de lei moldovenești. Asta în condițiile în care cartofii noi, la Chișinău, costă de la 30 de lei în sus.

Astfel, putem concluziona că în Republica Moldova, țara cea mai săracă din Europa, cu cel mai mic salariu de pe Bătrânul Continent, avem cele mai mari prețuri deja și la cartofi. Asta chiar dacă mai pretindem că am fi un stat agricol.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here