Sursă foto: Radio Europa Liberă

O nouă campanie electorală absoarbe societatea moldovenească, încă tulbure din cauza incertitudinii politice de după alegerile parlamentare. Pe 26 mai se aleg, inclusiv în Republica Moldova, europarlamentarii care vor reprezenta România în forul continental. Alegătorii moldoveni cu cetățenie română vor avea, în sfârșit, satisfacția ce li s-a refuzat de două ori în mai puțin de un an, când au folosit acte moldovenești. Acum vor putea vedea și finalitatea votului lor.

La Chișinău, după cum se știe, democrația e strâmbă: dacă rezultatele alegerilor nu convin stăpânirii pediste, ele sunt anulate sau pur și simplu nu sunt valorificate. Nu-i vorbă, formalitățile par întrunite, emoțiile dau în clocot, speranțele sunt mari. Doar că după ziua votului nu se întâmplă nimic. Totul rămâne încremenit după 24 februarie 2019, așa cum a fost și după 3 iunie 2018. Cetățenii sunt împinși astfel să-și dorească o mână de fier care să ordoneze lucrurile sau, simțindu-se neputincioși în fața dezmățului electoral, să cadă într-o stare de dezinteres total față de treburile publice.

După aceste pilule amare, alegerile europarlamentare, la care vom participa doar ca cetățeni, nu și ca stat, reprezintă un prilej de a ne depăși frustrarea că am fost folosiți ca masă de vot fără a ni se respecta opțiunile electorale.

Propriu-zis, recurgem la un reflex care ne-a devenit familiar, procedând ca de fiecare dată atunci când nu reușim să găsim acasă lucrurile care ne-ar face să ne simțim împliniți. Le căutăm peste hotare: locuri de muncă, bani, drumuri netede și funcționari corecți.

Dar participarea la alegerile europarlamentare n-ar trebui rezumată doar la o consolare slabă pentru dezastrul electoral și politic de acasă. Ar fi o nouă încercare a societății moldovenești de a-și face auzită vocea la Bruxelles, Berlin și alte capitale europene în care peste Republica Moldova a început să se aștearnă uitarea și unde am fost trecuți la categoria „și alții”. Oricât de tentați am fi, cu pașaportul românesc la îndemână, să răzbim în lume și în viață ca persoane fizice, vom fi luați în seamă cu adevărat doar dacă vom face proba faptului că putem fi un grup. Și nu unul oarecare, care s-a resemnat că i s-a furat un miliard, ci unul care nu se împacă cu soarta nedreaptă ce i-a fost scrisă de niște inși strecurați la putere împotriva voinței majoritare.

Votând pe 26 mai e ca și cum am trimite o scrisoare comună la Bruxelles pentru a aminti acolo că la Chișinău e vie speranța într-un viitor european. Doar că ne-am împiedicat de niște netrebnici. Dar oricui i se poate întâmpla să cadă, nu-i așa? Noi vrem să ne ridicăm și să continuăm ce am început odată. Da, poate nu suntem capabili să construim o țară europeană, dar n-am renunțat să fim cetățeni comunitari.

Europenii nu se uită la noi nu doar pentru că i-am dezamăgit crunt, ci și pentru că nu dăm niciun semn că am putea reveni la parcursul de dinainte, că suntem capabili de un reviriment.

E inutil să spunem că peste tot în lume sunt mai apreciați oamenii care se ridică de jos decât aceia obișnuiți să plutească prin înalturi.

După ce Ucraina, prin alegerile sale prezidențiale, a ținut vreme de luni de zile prim-planul paginilor ziarelor occidentale rezervate Estului, e timpul ca și Republica Moldova să iasă din confortul său provincial și să revină în atenția Uniunii. Câtă vreme la Bruxelles se va ști despre noi doar ceea ce transmite PD, cei de acolo se vor feri de noi ca dracul de tămâie. Canalul de comunicare cu UE aparține societății și niciun aventurier politic nu-l poate privatiza sau cripta în scop de folosință proprie. UE așteaptă semnale din partea societății moldovenești, ca să se întărească în convingerea că are pe cine ajuta și sprijini.

Inactivitatea civică și lâncezeala doar vor da apă la moara percepției negative despre societatea moldovenească.
De aceea trebuie să ne folosim de dreptul de a avea trimișii noștri, prin intermediul României, în Parlamentul European. Votăm la 26 mai pentru că iubim România și pentru că vrem să participăm la procesele europene măcar așa, dacă nu se poate altfel.

Mai ales că, fiind organizate de statul român, europarlamentarele sunt singurele alegeri din Republica Moldova pe care PD și slugile sale socialiste nu le pot frauda sau anula.


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here