Președintele Igor Dodon ar fi mers deliberat la Curtea Constituțională, deoarece răspunsul instituției era unul previzibil, consideră deputatul și juristul PAS Sergiu Litvinenco.

El susține că este prerogativa clară a președintelui de a înainta premierul, însă mergând la Curtea Constituțională, care a dovedit că este controlată politic de guvernare, practic a mai renunțat la o atribuție a șefului statului.

„Domnul care a tot învinuit regimul că i-a tăiat din ”полномочий”, sesizând Curtea Constituțională cu privire la o problemă în raport cu care exista atât textul constituțional, cât și jurisprudența Curții – adică era clar că avea dreptul să desemneze candidatul la funcția de Prim-ministru -, de facto nu a făcut altceva decât a cerut singur să i se mai ia o ”полномочиe”. Asta tare îmi aduce aminte de preambulul hotărârii Parlamentului de demitere a fostului Președinte ucrainean Victor Ianukovici în care s-a indicat că acesta ”неконституционным образом самоустранился от осуществления конституционных полномочий” (traducere – contrar Constituției s-a auto-înlăturat de la îndeplinirea atribuțiilor constituționale). Dacă o ține tot așa, mă tem că anume din instituția Președintelui Republicii Moldova vor rămâne ”șiorșele”…”, a comentat Litvinenco.

Iar reacția lui Dodon, una pentru o agenție de presă rusă, lasă de înțeles că șeful statului este resemnat cu această poziție.

„Singura posibilitate de a depăși criza politică este alegerea conducerii Legislativului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele 3-4 săptămâni, va trebui ca Parlamentul să fie dizolvat și să fie organizate alegeri anticipate, care, cel mai probabil, vor avea loc la toamnă”, a comentat Dodon pentru agenția rusă TASS.

Magistrații Curții Constituționale (CC) au hotărât că șeful statului nu poate înainta un candidat la funcția de premier în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here