Sursă foto: privesc.eu

Deputaţii Blocului „ACUM Platforma DA și PAS” vor înregistra la secretariatul Parlamentului o iniţiativă legislativă pentru abrogarea legii care permite deschiderea benzinăriilor Duty-Free.

Conform deputatului Sergiu Litvinenco, legea votată în vara anului 2018, care permite vânzarea produselor petroliere în punctele de trecere a frontierei, cu scutirea de plata accizelor şi TVA, a fost votată „pe sub masă”, în mod netransparent, iar amendamentul aparține unui deputat anonim pe nume Vladimir Cernat.

Citește și: Cum visul lui Șor devine realitate cu ajutorul unui deputat „duty-free”, iar Dodon a promulgat legea fără să știe

Autorii inițiativei declară că legea trebuie anulată întrucât documentul este contrar Constituţiei, deoarece orice lege sau amendament care micşorează veniturile bugetare poate fi adoptat doar dacă este acceptat de Guvern. „În cazul acestei legi, Guvernul a fost împotrivă”, susține Litvinenco.

De asemenea, autorii inițiativei legislative afirmă că lea contravine atât angajamentelor asumate de Republica Moldova față de UE, cât și regulilor care sunt valabile în UE.

„Într-un document al Consiliului de Cooperare Vamală Europeana care datează încă din 1960, este prevăzut expres că magazinele duty-free pot funcționa numai în aeroporturi, porturi maritime și la bordul aeronavelor care efectuează curse în trafic internațional. Adică de principiu nu pot exista puncte de comercializare a produselor la intrarea în țară de până la punctul de trecere a frontierei”, ma spune Litvinenco.

Citește și: Ministerul Economiei face lobby pentru visul lui Șor privind deschiderea de benzinării duty free

În nota informativă se mai spune că legea generează prejudicii majore bugetului de stat. Conform unor calcule, în situaţia în care se vor deschide zece benzinării, pierderile bugetului statului ar putea fi de aproape 100 de milioane lei. Astfel, prejudiciile bugetare urmare implementării legii vor fi de ordinul miliardelor de lei.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here