Sursă foto: PCCOCS/Facebook

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunță, printr-un comunicat de presă, că a finalizat urmărirea penală şi a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a 13 persoane, învinuite de comiterea, în cadrul unui grup criminal organizat, a infracțiunii de circulaţie ilegală a etnobotanicelor în scop de înstrăinare, în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că inculpații, împărțind rolurile între ei, au creat o rețea bine structurată de procurare, transportare, distribuire și comercializare a produselor etnobotanice, preponderent în adiacentul instituțiilor de învățământ.

Astfel, unii membri primeau substanțele etnobotanice în cantități mai mari, alții le repartizau și împachetau în cantități mai mici în pachete de tip zip-lock cu greutatea între 3 – 5 grame, ulterior distribuite pentru realizare dealerilor stradali.

Aceștia, aflându-se în locuri publice, în special în apropierea Centrelor de excelență din sect. Botanica mun. Chișinău, zilnic înstrăinau consumatorilor, în mare parte adolescenților, în jur de 100 de pachete cu droguri, la un preț de 100 de lei per pachet.

Ca rezultat al activității de producere, ambalare și utilizare a etnobotanicelor și analogilor lor, de către membrii grupului criminal, pe parcursul câtorva luni, pe teritoriul mun. Chișinău, au fost comercializate mai multe kilograme de astfel de cannabinoizi sintetici.

Inițial, au fost identificați 11 membri ai grupului, cu vârsta cuprinsă între 20 și 55 de ani, 9 dintre ei anterior judecați pe infracțiuni similare, iar ulterior au fost identificați și reținuți și alți 2 membri ai acestei reuniuni infracționale.

S-a constatat că unul dintre coordonatorii grupării criminale era un deținut al Penitenciarului nr. 4, Cricova, fiind recunoscut ca un membru al organizației criminale „Patron”.

Investigațiile pe caz au implicat realizarea mai multor percheziții în diferite locații din mun. Chișinău, precum și mai multor achiziții de control ale produselor etnobotanice, în rezultatul acțiunilor de urmărire penală fiind depistate și ridicate cantități deosebit de mari de cannabinoizi sintetici, cântare și telefoane mobile destinate pentru funcționalitatea grupării criminale.

Totodată, au fost efectuate investigații financiare paralele, soldate cu aplicarea măsurilor asiguratorii sub formă de sechestre pe bunurile inculpaților în valoare de peste jumătate de milion de lei.

În caz de condamnare, inculpații riscă până la 15 ani de închisoare.

Este de menționat că etnobotanicele reprezintă droguri sintetice, produse în laboratoare artizanale, având o componență vegetală și fiind stropite cu substanțe extrem de toxice. Impactul acestora asupra sănătății consumatorilor poate depăși efectele nocive ale drogurilor „clasice”, mai ales în rândul adolescenților, care nu realizează pericolul căruia se expun consumând etnobotanice, odată ce acestea pot crea dependență de la prima utilizare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here