Miniştrii finanţelor din UE vor discuta la reuniunea de vineri solicitarea României şi Ungariei de a relaxa legislaţia producerii de băuturi spirtoase în gospodării, o practică tradiţională în Europa de Est şi Centrală, limitată în cadrul UE din motive de sănătate publică, arată Reuters.

Normele UE interzic acum distilarea la domiciliu, deşi proprietarilor de livezi care îşi duc fructele proprii în distilerii, pentru a le transforma în rachiu, le este permis să ia o parte din cantitatea obţinută pentru uz personal, achitând jumătate din accize, conform Mediafax.

La iniţiativa României, care deţine preşedinţia rotativă a UE până în iunie, se va discuta în cadrul reuniunii ECOFIN, printre altele, despre Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice.

România doreşte să ridice interdicţia de distilare la domiciliu şi să dea ţărilor opţiunea de a elimina în totalitate accizele.

Iniţiativa este susţinută de Ungaria, al cărei prim-ministru, Viktor Orban, a modificat legile pentru a permite distilarea la domiciliu în 2010, modificări găsite ilegale de către instanţa supremă a UE, în 2014. Cultivatorilor de fructe din România şi Ungaria le este deja permisă producţia a 50 de litri de rachiu pentru uz personal în fiecare an, impozitată la o rată mai mică decât în ​​alte ţări UE.

Reforma, sugerată de România, a propunerii legislative a UE care prevede reducerea taxelor, ar permite ţărilor să nu perceapă nicio taxă. Pragul pentru cantitatea de băutură produsă pentru utilizare personală ar trebui ridicat la 100 de litri în România şi Ungaria şi 50 de litri în celelalte state UE. Reforma ar legaliza, de asemenea, distilarea la domiciului, o mişcare considerată binevenită de alte state, inclusiv Austria, potrivit oficialilor. Berea şi vinurile de casă sunt deja legale şi nu implică accize, la nivelul UE.

Propunerii, care necesită susţinerea tuturor statelor UE pentru a fi aprobată, i se opun Germania, Italia, Suedia şi Bulgaria, potrivit unui document al UE. Bulgaria a manifestat temeri în legătură cu faptul că reforma ar putea permite vânzarea ilegală de rachiu românesc peste graniţă, afectând producţia locală, potrivit unui oficial bulgar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here