Colaj: COTIDIANUL, surse foto: Diana Spatarel, Mihail Bagas, Igor Dodon, Alexandru Cojocari/Facebook

După relaxarea din perioada sărbătorilor pascale și a minivacanțelor de la începutul lunii mai, cetățenii din Republica Moldova au fost subit treziți la realitatea dură. În ultimele săptămâni, prețurile mari au început să le golească buzunarele. Conform datelor Biroului Național de Statistică, luna trecută, s-au scumpit cam toate produsele alimentare. Cel mai mult, moldovenii au fost afectați de creșterea prețului la cartofi, „a doua pâine”, care sunt stricați și au ajuns să coste și peste 20 de lei.

Miercuri, șoferii au făcut ochii cât cepele când au văzut că, la două luni de la ultima ajustare și de când ANRE a stabilit o nouă metodologie, stațiile PECO au scumpit cu peste un leu benzina și au majorat cu circa 85 de bani prețul la motorină.

Curios este faptul că atât producătorii de cartofi, cât și companiile petroliere au efectuat majorările simultan și cam peste tot sunt aceleași prețuri.

Mai mult, potrivit guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, urmează noi scumpiri, în special la produsele alimentare.

Toate acestea se întâmplă pe fundalul crizei politice de după alegerile parlamentare și manifestarea „generozității” unor partide în contextul campaniei electorale. Oamenii au rămas cu aceleași venituri, iar acum nu știu ce se va întâmpla în continuare și câți bani au mai rămas în „pușculița” statului.

Și mai grav este că nici nu le prea pasă și se conformează cu orice.

Mai țineți minte ce au făcut armenii când a fost majorat tariful la energia electrică? Vedeți a câta lună protestează francezii după ce s-au scumpit carburanții?

Și ce se întâmplă în Republica Moldova? Capuri plecate, pe care „să nu le taie sabia”. Partea bună e că moldovenii își păstrează simțul umorului chiar și atunci când sărăcia îi apasă din ce în ce mai mult. De la anunțurile privind ultimele scumpiri, moldovenii se tot țin de făcut glume despre „oligarhii” care au cireșe, căpșune și cartofi și cât de „scumpă este aroma de benzină”. Râd. Se plâng la bucătărie. Ce să mai facă? „Protestele nu schimbă nimic”, „trebuie de plecat în altă țară”, „ce folos că te revolți?”.

Dar nu, nu sunt mereu așa. Au ieșit sâmbătă în stradă. Și știți pentru ce? Au participat la Marșul familiei, condus de Mitropolitul Vladimir și Igor Dodon. Spun că au fost mii. Biserica și Președinția, instituțiile în care moldovenii au cea mai mare încredere, organizează marșuri în care să spună că un copil trebuie să aibă mamă și tată. Lor nu le pasă cât de greu este să crești un copil în această țară și cât de mult îi afectează orice bănuț plătit în plus.

Tot în această perioadă, este marcată Ziua internațională împotriva momofobiei, transfobiei și bifobiei, iar comunitatea LGBT a anunțat că va organiza duminică un marș pașnic. Moldovenii, popor tolerant, au și început deja să-i atace pe homosexuali. Pe rețelele sociale, postările privind persoanele LGBT sunt pline de comentarii cu amenințări și injurii. În ultimii ani, la „Moldova Pride” au fost aduși preoți și persoane care se consideră evlavioase, acțiunile cărora au fost marcate de violențe.

Iată asemenea evenimente provoacă furia moldovenilor. Nu-i afectează pe ei scumpirile. Lor le pasă cine cu cine se iubește, nu ce vor mânca mâine.
Și, ca de obicei, politicienii au doar de câștigat de pe urma unor asemenea alegători și pot să-și bată joc de ei cât și cum vor…

P.S.: Este de remarcat faptul că unii șoferi nemulțumiți de scumpirea carburanților au decis să iasă, totuși, la un protest în seara de vineri și au anunțat că urmează să le expedieze autorităților o petiție cu mai multe solicitări. De asemenea, am putea să ne trezim iar cu „salvatori”, așa cum anul trecut a fost supendată decizia privind majorarea prețurilor la benzină și motorină.

Autoare: Nicoleta Braghiș, studentă la Facultatea de
Jurnalism și Științe ale Comunicării, anul II

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here