Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a revenit zilele trecute la subiectele despre închiderea școlilor și finanțarea educației în perioada când ministru al Educației era lidera PAS, Maia Sandu. Democrata a menționat, într-o postare video pe Facebook, că Guvernul Filip a stopat procesul de închidere a școlilor, reușind, totodată, să majoreze semnificativ salariile de bază ale cadrelor didactice. Portalul Mold-Street scrie însă că cifrele prezentate de Babuc sunt contrazise de statisticile Ministerului de Finanțe.

O notă informativă a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) relevă că în anul de studii 2018-2019, care se încheie în luna curentă, reţeaua instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general este constituită din 1.246 de instituţii: 1.244 de instituţii cu frecvență normală și două instituții de învățământ liceal cu frecvență redusă. Comparativ cu anul de studii 2017-2018, numărul instituțiilor s-a majorat cu trei unități, constată MECC.

Totodată Ministerul Educaţiei detaliază că la începutul anului școlar 2018-2019, în țară funcţionau 103 şcoli primare, 780 de gimnazii, 350 de licee şi 13 instituții de învățământ special. Sectorul public este reprezentat de 1.224 de instituţii, iar numărul instituţiilor private este de 22 unități.

Chiar şi datele prezentate de MECC arată că această evoluţie se datorează creşterii de la 17 la 22 a numărului instituţiilor private, în timp ce cel al instituţiilor publice s-a diminuat cu două unităţi.

În realitate, anul trecut s-a înregistrat o reducere semnificativă a numărului de şcoli şi, în fapt, la începutul anului 2019 în Republica Moldova sunt cu 46 de şcoli, gimnazii și licee mai puţine decât raportează MECC. Datele provin de la Ministerul Finanţelor şi sunt prezentate în publicaţia „Bugetul pentru cetăţeni pentru anul 2019”.

Astfel, în document este indicat că în Republica Moldova sunt 1.206 de şcoli, gimnazii și licee. În acelaşi timp în bugetul, pentru 2018 a fost indicată cifra de 1.252 de şcoli.

„Numărul de instituții, atât în anul 2018, cât și în anul 2019, a fost extras din formularele „Rețea state și contingent al instituțiilor bugetare finanțate din buget”, prezentate oficial Ministerului Finanțelor de către Direcțiile Finanțe din teritoriu”, a explicat diferenţa șefa Secției Finanţe în Educaţie, Cultură şi Cercetare din cadrul Ministerului Finanțelor, Olga Rusnac.

Totodată, după o solicitare oficială a Mold-Street, pentru clarificarea devierii numărului de instituții, Ministerul Finanțelor a efectuat o analiză mai amplă, până la nivel de fiecare raion și a oferit explicații mai detaliate cu privire la reducerea numărului cu 46 de școli, gimnazii și licee.

„Ministerul Finanțelor, în baza explicațiilor primite de la Direcțiile Finanțe din teritorii, prezintă următoarele:

– 1 instituție – activitatea a fost temporar sistată;

– 8 instituții – au fost reorganizate;

– 14 instituții – au fost transformate în filiale;

– 4 instituții – au fost comasate/ absorbite prin fuziune;

– 15 instituții – au fost lichidate/ închise/ desființate;

– 4 instituții – au fost reflectate incorect în rapoartele anului precedent (au fost incluse la grădiniţe).

Total: 46 instituții”, se arată în răspunsul Ministerului Finanţelor.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here