Cetățenii români aflați peste hotare a dat un vot de blam partidului de guvernare. USR-PLUS a obținut un scor zdrobitor, iar PSD cunoaște cea mai rușinoasă înfrângere din istoria partidului, căci în străinătate nu trece pragul de 5%. PSD a luat un scor mai mic decât un candidat independent.

Rezultatele de mai jos sunt valabile după prelucrarea proceselor verbale din 309 secții din cele 441. PSD a fost ca scor sub candidatul unionist George Simion, adică doar 3%. Mai mult, ALDE, partenerul de guvernare al PSD, a luat doar 1%, un procent și mai rușinos decât al social-democraților.

USR-PLUS: 41,42%
PNL: 31,34%
PMP: 9,8%
George Simion: 3,2%
PSD: 3,09%
PRO România: 2,86%
ALDE: 1,22%

Votul din Diaspora la alegerile din acest an a fost cu probleme, în mod tradițional deja de câțiva ani încoace.

Deși s-au făcut mai multe secții de vot (441) față de alegerile din 2016 (puțin peste 200), organizarea a lăsat de dorit.

Existau secții la care s-au creat cozi uriașe și doar două ștampile de vot, iar mulți români nu erau înregistrați cu domiciliul în anumite orașe din statele europene, ceea ce a îngreunat și mai mult votarea.

Au fost cozi la care românii au stat chiar și 6-7 ore. Cele mai multe dintre acestea au fost observate în Londra, Barcelona, Roma și Paris. În țară, în schimb, nu au existat probleme cu participarea la vot și nici incidente majore, cu excepția anumitor secții, dar astfel de evenimente intră în cele obișnuite la fiecare alegeri.

Românii și-au ales reprezentanții în Parlamentul European, iar în urma numărării tuturor voturilor, atât din țară cât și din afară, PSD și PNL ar urma să ia câte 8 mandate, iar USR-PLUS 7 mandate, adică primele locuri de pe lista candidaților fiecărei formațiuni politice sau alianță.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here