În 1988, Organizația Mondială a Sănătății a declarat data de 31 mai drept Ziua Mondială fără Tutun. Acum trei ani, în această zi, în Moldova a intrat în vigoare pachetul de legi antitutun, care este astăzi unul dintre cele mai stricte din Europa.

În contextul interzicerii aproape totale a fumatului în țara noastră, au început să fie promovate tot mai activ sistemele de încălzire a tutunului ca metode alternative consumului de nicotină. Unul dintre cele mai solicitate produse din această categorie a devenit IQOS, care cucereşte rapid noi piețe și noi consumatori, conform Infotag.

Astfel, recent, în SUA, care este una dintre cele mai riguroase și pretențioase piețe în ceea ce privește calitatea produselor și grija pentru clienți, vânzările IQOS au fost autorizate oficial.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FAD) a studiat documentele mai bine de doi ani, a efectuat cercetări independente și a confirmat că nivelul substanțelor toxice în aerosolul eliberat prin sistemele de încălzire IQOS este cu mult mai mic decât în fumul de țigară, după cum confirmă şi studiile producătorului.

În țările UE, sistemele alternative consumului de nicotină sunt, de asemenea, promovate activ. În Marea Britanie, medicii prescriu persoanelor care doresc să renunțe la fumat să treacă la vape-uri sau la alte dispozitive. Acest lucru se reflectă şi în politicile de stat de sănătate publică și fiscală.

Majoritatea țărilor au stabilit deja în legislaţia fiscală o categorie aparte de produse din tutun pentru sistemele de încălzire a tutunului. Dacă în Marea Britanie acciza pentru 1000 de țigări este de 354,3 euro, atunci acciza pentru tutunul încălzit este de 44,4 euro, adică de aproape 8 ori mai mic. Astfel, țara încurajează fumătorii să treacă de la fum și cenușă la sisteme alternative, mai tehnologice și inovatoare. Aceste sisteme au potențialul de a reduce daunele pentru fumători și pentru mediu, lucru demonstrat de diferite instituții din întreaga lume.

La iniţiativa ministerelor finanţelor şi sănătăţii, legislatorii cehi au aprobat un proiect de impozitare a produselor din tutun cu risc scăzut, stabilind produsele de încălzire a tutunului într-o categorie aparte, pentru care se aplică o taxă cu aproape 80% mai mică decât la ţigări. Nota informativă la proiectul de lege aprobat face referinţă la conceptul de scădere a riscului şi daunelor:

„Proporționalitatea impozitării produselor din tutun va fi menținută în baza principiului „reducerea riscurilor”, care prevede că produsele care sunt dăunătoare pentru sănătatea omului, însă într-o măsură mai mică, ar trebui tratate altfel”.

Această situație se atestă în foarte multe țări ale UE. Potrivit surselor publicate de Direcţia generală de impozitare şi uniune vamală a Comisiei Europene (European commission directorate-general taxation and customs union), se poate face un mic tabel comparativ pentru țările în care tutunul pentru încălzire se află într-o categorie aparte pentru impozitare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here