De marţi încep examenele de bacalaureat în Moldova

Autor: , in Social / 2 iunie, 2019, 17:26

Examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2019, începe marţi, 4 iunie, şi se va încheia pe 21 iunie. La sesiune s-au înscris 17.754 de candidaţi, dintre care 2.478 sunt restanţieri din sesiunile anterioare. Probele de examen încep la ora 9.00. În total, au fost organizate 92 de centre de bacalaureat, dintre care 30 sunt în municipiul Chişinău.

Astfel, pe data de 4 iunie, candidaţii alolingvi vor susţine examenul la limba şi literatura română. Pe 7 iunie, toţi candidaţii vor susţine examenul la limba de instruire şi pe 11 iunie – la limba străină.

În acest an, puţin peste o mie de elevi, care au obţinut medalii la olimpiade, vor obţine nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină.

Pe 14 iunie, va avea loc examenul de profil: matematică pentru profilul real, istoria românilor şi universală pentru profilul umanist. La fel, examenul la profilul arte şi sport, conform IPN.

Pe 18 iunie, candidaţii vor susţine proba de examen la solicitare. Ei pot alege dintre discipline precum: geografia, fizica, chimia, biologia, matematica, istoria românilor şi universală şi informatica.

Pe data de 21 iunie are loc ultimul examen la limba maternă: ucraineană, bulgară sau găgăuză. Întrebat cum va lupta cu candidaţii care fac tentative de a copia, Anatol Topală, directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare a menţionat că, dacă în primii ani după introducerea camerelor de luat vederi, numărul celor care încercau să copieze şi erau eliminaţi de la examen depăşea o mie de candidaţi, pe parcursul anilor acest număr a scăzut, ajungând anul trecut ca câteva persoane.

Potrivit lui, absolvenţii nu mai vor să rişte să ia notă insuficientă la toate examenele din cauza unei tentative de a copia. Vorbind despre testele propuse candidaţilor, Anatol Topală a menţionat că toate se bazează pe programa şcolară. Verificarea lucrărilor de examen va avea loc în perioada 4-24 iunie.

Rezultatele vor fi afişate în centrele de bacalaureat la data de 26 iunie. În perioada 26 şi 27 iunie, se vor putea depune cererile pentru contestaţie. Afişarea rezultatelelor în urma examinării contestaţiilor, la centrele de bacalaureat, se va face pe 4 iulie.

Cei care nu au reuşit să susţină examenul pot depune cererile de participare în sesiunea suplimentară, în perioada 4 iulie – 5 iulie.

Diplomele de bacalaureat se vor elibera în perioada 8 iulie – 9 iulie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X