(VIDEO) Dmitri Kozak: Eventualele alegeri anticipate trebuie organizate în conformitate cu recomandările UE și Comisiei de la Veneția

Autor: , in Politic / Populare / 3 iunie, 2019, 15:50

Viitorul guvern și majoritate parlamentară trebuie să reflecte voința cetățenilor exprimată în mod democratic în cadrul scrutinului din 24 februarie, iar dacă se va ajunge la alegeri parlamentare anticipate, acestea ar trebui organizate în conformitate cu recomandările experților Uniunii Europene și Comisiei de la Veneția. Aceasta este poziția exprimată la Chișinău de vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentatul președintelui Vladimir Putin pentru relațiile cu Republica Moldova.

Oficialul rus, care ar fi venit la Chișinău pentru a discuta cu autoritățile subiecte ce țin de cooperarea economică, și-a exprimat poziția și vizavi de situația politică din Republica Moldova.

Kozak a declarat că, cele trei partide care au acces în Parlament și nu se pot înțelege privind formarea unui guvern și a unei majorități parlamentare ar trebui, în primul rând să se ghideze de „alegerea democratică făcută de cetățeni”.

„Dacă va fi formată o coaliție, chiar și una temporară, alegerile anticipate nu pot fi evitate. Chiar dacă vor fi înțelegeri privind majoritatea parlamentară, cursul Republicii Moldova va fi subiectul lor. Poziția noastră este echilibrată. Este nevoie, și noi nu negăm, alegerea europeană a poporului. Acesta trebuie să fie alegerea poporului, care se exprimă în cadrul unor alegeri corecte și transparente. Poziția noastră este că, alegând vectorul european, trebuie să existe un echilibru și să nu se ardă podurile cu Federația Rusă”, a declarat oficialul rus.

Privind scenariul unor alegeri anticipate, Kozak susține că ar trebui luate în calcul recomandările experților UE și Comisiei de la Veneția, astfel încât să existe un sistem electoral clar și transparent.

„Nu intenționăm să ne implicăm în treburile interne, dar credem că dacă vor fi alegeri anticipate, fie în timpul apropiat sau mai târziu, trebuie să se desfășoare în conformitate cu recomandările experților UE și a Comisiei de la Veneția, să fie un sistem clar. Să fie alegeri transparente, în baza unor programe concrete, nu proiecte personale. (…) Coaliția, chiar și una temporară, trebuie să fie între partide care pot organiza ulterior alegeri transparent și libere”, a mai declarat Dmitri Kozak.

De partea cealaltă, președintele Igor Dodon a amintit că au rămas 4 zile până la expirarea termenului în care se poate crea un guvern.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X