Cei de la Blocul ACUM au vorbit despre necesitatea „dezoligarhizării” Republicii Moldova, în timp ce socialiștii și-au reafirmat susținerea pentru președintele. Declarațiile au fost făcute după întrevederea între reprezentanții celor două partide și vicepremierul rus Dmitri Kozak.

„Discuția s-a axat pe situația politică și pe necesitatea imediată de dezoligarhizare a statului. Reprezentanții Blocului ACUM au subliniat încă o data aspirațiile pro-europene ale DA și PAS, precum și importanța normalizării relațiilor economice și comerciale cu Rusia, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat al Blocului ACUM.

Socialiștii au anunțat că „susțin în totalitate eforturile Președintelui Republicii Moldova în ceea ce privește o politică externă echilibrată și, mai ales, restabilirea cooperării depline cu Federația Rusă”.

„Partidul Socialiștilor consideră că este necesară reluarea activității depline a tuturor structurilor și organelor puterii de stat, în primul rând, la nivel de guvern și parlament și, se va ghida de aceasta în procesul de luare a deciziilor privind formarea unei majorități și a guvernului.

De asemenea, Partidul Socialiștilor susține în totalitate eforturile Președintelui Republicii Moldova întru soluționarea problemei transnistrene – de la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului până la permisiunea politică. Punctul de plecare pentru acest lucru ar putea fi conceptul „Pachetul atotcuprinzător pentru Moldova” propus de președintele Igor Dodon.

Reprezentanții PSRM și-au prezentat poziția privind soluționarea crizei politice care s-a creat în țară după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Încă odată au subliniat toate cele trei blocuri de condiții, pe baza cărora socialiștii sunt pregătiți să înceapă negocierile privind formarea structurilor de guvernare și adoptarea programului de dezvoltare al țării.

Partidul Socialiștilor consideră că alegerile parlamentare anticipate sunt nedorite și și-au exprimat disponibilitatea de dialog și de căutare a unei soluții. Totuși, în cadrul acestor acțiuni, trebuie considerată poziția PSRM. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Partidul Socialiștilor este gata să participe în mod corespunzător la alegerile parlamentare anticipate.

Decizia despre acțiunile ulterioare ale PSRM va fi luată de Consiliul Republican al Partidului Socialiștilor, care va fi convocat săptămâna aceasta”, au anunțat socialiștii.

Declarațiile vin după ce Dmitri Kozak a anunțat că Rusia nu se va implica în treburile interne ale Republicii Moldova, dar că viitoarea coaliție „chiar și una temporară, trebuie să fie între partide care pot organiza ulterior alegeri transparente și libere”.

Blocul ACUM și PSRM ar urma să aibă astăzi o nouă întrevedere pentru a discuta despre deblocarea situației politice.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here