Care este calitatea apei în zonele pentru scăldat din Europa

Autor: , in Externe / 6 iunie, 2019, 18:18

Puţin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent” al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat, se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană, care face referire la ultimul raport anual privind calitatea acestor ape, transmite Agerpres.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România şi Slovenia au obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2018.

În patru ţări, cel puţin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate excelentă a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) şi Grecia (97% din toate zonele). Pe ultimele locuri sunt Polonia (28% din totalul zonelor), Bulgaria (52,6% din totalul zonelor) şi România (56% din totalul zonelor).

Cele trei ţări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate nesatisfăcătoare a apei sunt Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franţa (54 de zone sau 1,6%) şi Spania (50 de zone sau 2,2%).

În comparaţie cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franţa a scăzut (de la 80 în 2017 la 54 în 2018), în timp ce în Italia şi Spania s-a înregistrat o creştere a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia şi de la 38 la 50 de zone în Spania).

Rezultatele publicate joi sunt un indicator bun al zonelor în care cetăţenii UE pot găsi în această vară ape pentru scăldat de cea mai bună calitate. Potrivit raportului din acest an al Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Mediu (AEM), marea majoritate – 95,4% – din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerinţele minime de calitate prevăzute de normele UE. În raport au fost incluse şi 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania şi Elveţia.

Procentul zonelor pentru scăldat care respectă standardul de calitate „excelent”, cel mai strict, a crescut uşor: de la 85% în 2017 la 85,1% anul trecut. Procentul zonelor care îndeplinesc standardul „suficient” a scăzut de la 96% în 2017 la 95,4% în 2018. Această scădere minoră este cauzată cel mai probabil de deschiderea unor zone noi de scăldat pentru care nu sunt încă disponibile cele patru sezoane de scăldat necesare astfel încât să poată fi clasificate în conformitate cu directiva. În 2018, 301 (1,3%) din toate zonele pentru scăldat din UE, Albania şi Elveţia au fost clasificate ca având o calitate „nesatisfăcătoare” a apei. Acest nivel este puţin mai scăzut decât cel de 1,4% înregistrat în 2017.

„Aşa cum am văzut ieri, cu ocazia Zilei mondiale a Mediului, ne confruntăm cu multe provocări. Însă e bine să şi sărbătorim atunci când avem motiv, cum ar fi rezultatele bune din domeniul ecologiei în Uniunea Europeană. Calitatea zonelor pentru scăldat din Europa reprezintă un motiv de bucurie şi unul care ne priveşte pe toţi. Prin intermediul eforturilor susţinute de testare, raportare, monitorizare şi schimb de cunoştinţe de specialitate, suntem siguri că vom continua să îmbunătăţim calitatea zonelor noastre preferate pentru înot”, a afirmat comisarul european pentru mediu, afaceri maritime şi pescuit, Karmenu Vella.

Oficialul a adăugat: „Noul nostru instrument de evaluare a punerii în aplicare a politicilor de mediu va ajuta statele membre să înveţe unele de la altele cum să atingă şi să menţină, în mod optim, nivelul de excelenţă pe care le-am atins pe parcursul mandatului meu”.

„Felicit AEM pentru contribuţia la îmbunătăţirea standardelor şi, de asemenea, pentru furnizarea periodică şi fiabilă a acestor informaţii. Graţie acestor informaţii, puteţi face o alegere în cunoştinţă de cauză, indiferent unde vă veţi petrece vacanţa în această vară”, a mai spus comisarul european.

Prin monitorizarea şi gestionarea eficace introduse de reglementările UE şi prin investiţiile în tratarea apelor urbane uzate, s-a redus drastic volumul deşeurilor municipale şi industriale netratate sau parţial tratate care ajung în apă. Normele prevăd obligaţia autorităţilor locale de a lua, pe parcursul sezonului de înot, eşantioane de apă de la locurile de scăldat identificate oficial. Eşantioanele sunt analizate pentru a se stabili prezenţa a două tipuri de bacterii, care indică existenţa unei poluări determinate de apele uzate sau de animale, se arată în comunicatul Executivului comunitar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X