Guvern ACUM, angajamente publice, mai multe funcții și împuterniciri pentru președinte; Cum se împart doleanțele PSRM – blocul ACUM

Autor: , in Politic / Populare / 6 iunie, 2019, 15:56

În ajunul dizolvării Parlamentului de la Chișinău, reprezentanții PSRM și ai blocului ACUM „Platforma DA și PAS” au ajuns la un numitor comun privind funcția de speaker, râvnită de socialiști încă de la începutul discuțiilor dintre cele două părți. Acum că socialiștii au primit garanția că blocul ACUM va vota candidatul lor la funcția de președinte al Parlamentului, aceștia au ridicat miza, anunțând că vor mai multe funcții în viitorul guvern, dar și împuterniciri pentru președintele țării. De partea cealaltă, reprezentanții Platformei DA cer socialiștilor condiții depersonalizate, înainte de a o vota pe Zinaida Greceanîi în fotoliul de speaker.

PAS vrea un Guvern ACUM

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, a decis, miercuri, că va vota un președinte al Parlamentului propus de PSRM în schimbul unui guvern ACUM. Formațiunea a explicat că decizia a fost asumată dificil, însă doar așa Republica Moldova poate obține „un guvern legitim și democratic”.

Citește și: PAS a decis să o voteze pe Grecianîi spicher; Apel către Platforma DA

„CPN al PAS a decis asumarea unui guvern ACUM și votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituțiilor din captivitate, în urma votării unui speaker propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere și parteneriat cu socialiștii, decizia este unica fezabilă să oprească dictatorul să pună stăpânire pe țară pentru următorii 10 ani, cel puțin”, au anunțat cei din PAS.

PSRM ridică ștacheta. Vrea funcții în Guvernul ACUM și împuterniciri pentru președinte

După prima rundă de discuții, de marți, dintre PSRM și blocul ACUM, primii au declarat că funcția de speaker este prioritatea lor nr. 1 și nu vor renunța la ea. Odată obținută garanția că blocul ACUM va vota speakerul propus de socialiști, acești au ridicat ștacheta și au cerut, după Comitetul Executiv Politic, mai multe funcții în viitorul guvern, dar și împuterniciri pentru președintele țării.

Citește și: (DOC) Decizia luată de PSRM în biroul executiv: Cer 4 portofolii în Guvern și merg la discuții cu PD

Astfel, socialiștii cer pachetul de legi pentru adoptare în mod prioritar, inclusiv cele de ordin social, economic, dar și celor de domeniul relațiilor interetnice, consolidarea instituțiilor statului; revenirea la împuternicirile președintelui Republicii Moldova care au fost în vigoare la data de 1 octombrie 2016, partajarea responsabilității în procesul de guvernare; votarea în calitate de președinte al Parlamentului pe Zinaida Greceanîi, iar în Guvern domeniile politicii externe, ordinii publice și apărării (inclusiv ministerele de resort – ministerul de externe, ministerul de interne și ministerul apărării), dar și domeniul reintegrării țării, inclusiv funcțiile respective din cadrul Guvernului Republicii Moldova.

Odată prezentată oferta pentru blocul ACUM, unde este stipulată dorința mai multor funcții, PSRM a anunțat că va merge la discuții cu PDM, care săptămâna trecută a anunțat că este gata să o voteze pe Greceanîi la funcția de speaker.

Platforma DA condiționează votarea speakerului PSRM, cu angajamente publice

Platforma Demnitate și Adevăr, condusă de copreședintele blocului ACUM, Andrei Năstase, și-a convocat în regim de urgență Consiliul Național Politic, în cadrul căruia s-a decis susținerea candidatului PSRM la funcția de președinte al Parlamentului.

Motivând că „poziționările politice ale socialiștilor sunt extrem de diluate, echivoce, netransparente și de fiecare dată incomplete”, Platforma DA a anunțat că se angajează în mod condiționat să voteze în funcția de președinte al Parlamentului un candidat integru, neimplicat în scheme de corupție și acte imorale, propus de PSRM.

Mai exact, Platforma DA vrea din partea fiecărui deputat din fracțiunea PSRM semnarea unui angajament public, la care cei din Platformă spun că nu vor renunța „în niciun context, sub nicio formă și indiferent de presiunile” la care vor fi supuși. Angajamentul propus socialiștilor conține:

– Declararea privind caracterul capturat al instituțiilor statului
– Decizia privind stabilirea datei alegerilor locale generale
– Demiterea directorului SIS, CNA,
– Modificarea legii procuraturii nr. 3 în vederea creerii circumstanțelor legale pentru demiterea actualului procuror general și desemnarea unui nou, în baza unui concurs transparent.
– Revenirea la sistemul electoral proporțional și îmbunătățirea procesului electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția
– Modificarea Codului Electoral în vederea creerii circumstanțelor pentru demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale
– Modificarea Codului Penal privind înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor și falsificarea rezultatelor alegerilor
– Modificarea Legii Cetățeniei în vederea anulării prevederilor privind acordarea cetățeniei contra plată.
– Modificarea legii cu privire la patenta de întreprinzător, în vederea prelungirii pe un termen de 4 ani a termenului de activitate a micului comerț în bază de patentă
– Instituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la spălătoria banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova și investigării acestui proces
– Instituirea comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării acestui proces
– Instituirea comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor unor privatizări și concesionări a bunurilor proprietate publică.
– Instituirea comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor evenimentelor din 7 aprilie 2009 și sancționarea celor vinovați.

„Platforma DA cere ca deputații din fracțiunea PSRM să semneze public, nominal un angajament privind votarea la următoarea ședință a Parlamentului a Guvernului asumat de ACUM, în frunte cu Maia Sandu. Platforma DA cere ca președintele Republicii Moldova să semneze public un angajament privind promulgarea imediată a legilor care fac parte din pachetul antioligarhic și trimiterea acestuia spre publicate, precum și desemnarea Maiei Sandu la funcția de prim-ministru”, se mai arată în cerințele Platformei DA.

Deocamdată, blocul ACUM nu s-a expus pe marginea noilor doleanțe ale PSRM, dar nici socialiștii pe cele enunțate de Platforma DA.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X