Alexandru Tănase, după decizia CC: „Data limită de formare a Guvernului este astăzi”

Autor: , in Politic / 7 iunie, 2019, 20:36

Fost președinte al Curții Constituționale (CCM), Alexandru Tănase, susține că din decizia de astăzi a magistraților reiese că data limită de formare a Guvernului este astăzi, 7 iunie, și nu 9 iunie.

Tănase face referire la faptul că magistrații punctează că este vorba de un termen de 3 luni (90 de zile), iar termenul ar expira astăzi și nu pe 9 iunie.

„Data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor. Curtea observă, în acest caz, aplicabilitatea regulii In claris non fit interpretatio (textele clare nu au nevoie de o interpretare).” Decizia CCM vine cu o precizare. Curtea a stabilit ca termenul de 3 luni trebuie înțeles ca 90 de zile. Din aceasta ar rezulta ca data limita de formare a guvernului este astăzi”, a comentat Tănase pe pagina sa de Facebook.

Citește și: (DOC) Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea lui Dodon; Când poate fi dizolvat Parlamentul?

Magistrații Curții Constituționale au declarat inadmisibilă sesizarea depusă de președintele Igor Dodon prin care acesta cere interpretarea unor articole din Constituție pentru stabilirea datei de la care se calculează termenul de trei luni de inactivitate a Parlamentului în vederea dizolvării acestuia.

Magistrații stipulează că, data validării alegerilor reprezintă data expirării mandatului Guvernului, circumstanță care determină necesitatea formării unui nou Guvern. „Prin urmare, din textul clar al articolului 103 alin. (1) din Constituție rezultă că termenul de trei luni (90 de zile) în care Parlamentul nou ales trebuie să formeze Guvernul curge de la data validării alegerilor”, susține CC.

De menționat că, Curtea Constituțională a validat la 9 martie curent rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, precum și mandatele deputaților aleși.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X