Șeful statului, Igor Dodon, susține că există două soluții pentru rezolvarea situației create la Chișinău – ieșirea masivă a oamenilor în stradă sau recunoașterea proceselor din Parlament de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Dodon spune că, pe parcursul ultimele 24 de ore au venit mai multe mesaje de încurajare și recunoaștere a legalității procesului care a avut loc ieri, în Parlament, din partea partenerilor externi, atât din Est, cât și Vest. Mai mult, acesta susține că de mesajele care vor fi transmise în continuare depinde cum va fi rezolvată situația de la Chișinău.

„Vedem că cei care pe parcursul ultimelor ani au controlat instituțiile de stat nu vor să cedeze puterea. Era și de așteptat. Nu cred că cineva credea că Plahotniuc o să plece singur. În aceste condiții sunt mai multe soluții. Vin o mulțime de mesaje din partea susținătorilor noștri din teritoriu care vor să vină la Chișinău. Au vrut să vină astăzi. Dar noi am hotărât că nu trebuie să se întâmple asta. Se poate ajunge la stabilizare. De acțiunile ce vor urma depinde dacă vom chema susținătorii să iasă sau nu în stradă. Nu exclud că, cuiva îi pot crăpa nervii. Procesul a început. Ceea ce a fost anterior, nu va mai fi. S-a terminat”, a declarat Dodon.

„Luăm în calcul să chemăm oamenii în stradă, dar nu pentru ziua de astăzi. A doua soluție este recunoașterea proceselor legale de ieri și presiunea din partea partenerilor noștri externi. Vom lua decizia în funcție de ce scenarii vor pune în aplicare oponenții noștri”, a mai spus președintele.

Vorbind despre deciziile Curții Constituționale, Dodon le-a transmis judecătorilor de la Curtea Constituțională că, pentru acțiunile lor de ieri și astăzi, ulterior, ar putea răspunde în fața legii.

„Noi nu reușim să semnăm decizia în Parlament, dar CC deja o anulează. Râd toți câinii. Înțeleg că faceți tot ce vă spune Plahotniuc, dar mai intrați în detalii, pentru că nu doar noi formăm istoria, dar și voi. Mulți dintre ei ar putea avea mai târziu dosare penale. Nu le vom deschide noi. Stimați judecători ai CC și funcționari ai altor instituții de stat, gata, situația se schimbă, indiferent de ce presiuni vor fi. Credeți că Plahotniuc va fi toată viața? Nu va fi. Nu va fi nici el, nici eu. Vor fi profesioniști care vor analiza totul și vă vor pune la perete. În avion nu veți încăpea toți, când ăștia vor fugi din țară”, a mai declarat șeful statului.

Cât privește decizia CC de a dizolva Parlamentul, președinte constată că, termenul limită de dizolvare a instituției este 9 iunie, dar așa cum ieri a fost termen legal de votare a conducerii Parlamentului și Guvernului, astăzi nu există temei de dizolvare a Legislativului.

„Premise pentru dizolvarea Parlamentului astăzi nu sunt. Hotărârea CC și, ulterior, acțiunile lui Filip constituie uzurparea puterii în stat. Niciun fel de alegeri anticipate. La noi nu este monarhie, ca puterea să fie transmisă din tată în fiu”, a mai declarat Igor Dodon.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here