Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a salutat legitimarea prin vot a noului Guvern de la Chișinău, condus de Maia Sandu, și și-a exprimat speranța că toți cei implicați în acest proces vor da dovadă de înțelepciune și vor găsi soluțiile legale și juridice necesare pentru ca acest Executiv, care e rezultat din alegeri libere, să intre în funcțiune cât mai repede și să înceapă să lucreze în interesul Republicii Moldova.

„Ceea ce mie mi se pare un lucru bun e faptul că, după niște alegeri legitime, în sfârșit Parlamentul a votat un Guvern și cred că acesta e lucrul cel mai important. Pentru o democrație, lucrul esențial e să ai structuri politice de conducere care să fie legitimate prin vot. Asta s-a întâmplat și mă bucur. Am și felicitat-o pe Maia Sandu pentru alegerea ei ca prim-ministru al Republicii Moldova, pentru curajul pe care l-a avut să își asume această sarcină uriașă. Știu că Guvernul condus de Maia Sandu are și sprijinul și încrederea unor parteneri importanți pentru Republica Moldova. Reamintesc faptul că Republica Moldova are un acord de asociere cu UE ale cărui efecte pozitive pentru Republica Moldova au fost înghețate, în ultima perioadă, tocmai din cauza modului în care au fucționat lucrurile în Republica Moldova”, a declarat Dacian Cioloș, luni, în cadrul unei intervenții telefonice la TVR Moldova.

„Cred că foarte multe lucruri se pot debloca acum, dacă acest Guvern poate să funcționeze, dacă toate lucrurile se clarifică cât mai repede și, mai ales, dacă evităm confruntările care pot să ducă la tensiuni foarte mari și care pot să blocheze în continuare Republica Moldova. Asta mi se pare esențial: faptul că avem un Guvern care e rezultat prin alegeri. Deci are legitimitatea votului și cred că trebuie găsite toate soluțiile pentru ca acest Guvern să poată să înceapă să lucreze în interesul Republicii Moldova și să restabilească legături cu parteneri care au fost mult mai rezervați, în ultima perioadă, legat de relația cu Republica Moldova”, a mai spus Cioloș.

Întrebat care sunt riscurile pentru Republica Moldova dacă această criză politică se va prelungi, liderul PLUS a punctat că „riscurile sunt nu doar ca Republica Moldova să rămână izolată, dar să nici nu aibă acces la resurse care i-ar putea fi puse la dispoziție pentru a putea susține reforme de care Republica Moldova are nevoie”.

„Instabilitatea această politică e cea care îngheață și investiții, și relații parteneriale. Asta cu siguranță nu e un lucru bun. Dacă, mai mult, din cauza acestei instabilități apar și tensiuni interne, eu sper să nu ajungem la violențe. I-am și transmis, ieri, doamnei prim-ministru Maia Sandu, într-o convorbire telefonică, faptul că și eu sper să nu se ajungă la violențe. Asta mie mi se pare esențial în zilele următoare: toți cei implicați în acest proces să dea dovadă de înțelepciune și să găsească soluțiile legale, juridice pentru ca acest Guvern, care e rezultat din alegeri libere, să intre în funcțiune cât mai repede și să înceapă să lucreze pentru Republica Moldova”, a mai spus președintele PLUS.

Totodată, întrebat în ce măsură identificarea soluțiilor menționate ar putea fi grăbită de participarea la masa dialogului a unor mediatori europeni, Dacian Cioloș a răspuns:

„Mie mi se pare deja o idee foarte bună acceptarea Consiliului Europei de a solicita un punct de vedere al Comisiei de la Veneția legat de modul în care e interpretată Constituția Republicii Moldova în soluționarea acestui caz. Asta e o modalitate foarte directă și clară prin care structuri internaționale și parteneri ai Republicii Moldova pot să contribuie la medierea și clarificarea situației în Republica Moldova. Sunt parteneri deja importanți ai Republicii Moldova, cum e UE, care a salutat numirea Guvernului Maia Sandu și care, la fel, eu cred că poate să ajute la mediere dacă e nevoie. Cel mai important lucru e să respecți legile și să respecți în democrație legitimitatea votului. Din păcate, stiu că s-a mai întâmplat în istoria recentă a Republicii Moldova o decizie prin care un ales, prin vot, nu și-a putut prelua mandatul sau decizia cetățenilor a fost anulată de instituții din Republica Moldova. Sper să nu se ajungă din nou în această situație”, a mai spus președintele PLUS, Dacian Cioloș.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here