Comisia Internațională a Juriștilor (ICJ) critică deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie, pe care le califică drept unele luate „excesiv de rapid”, pe fondul unor deficiențe grave în sistemul de justiție din Republica Moldova.

„ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura un Președinte al Republicii și de al înlocui cu prim-ministrul. ICJ atrage atenția asupra perioadei inoportune în care Curtea Constituțională a emis hotărârea, chiar în ziua care a fost identificată ca fiind sfârșitul mandatului parlamentar, privând Parlamentul de elementele necesare exercitării puterilor sale”, se arată în declarația ICJ.

Organizația precizează că „aceste evoluții apar pe fondul deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova, documentate într-un raport recent al ICJ”.

„În raportul emis în martie 2019, CIJ a subliniat numirea problematică în 2018 a trei judecători ai Curții Constituționale în circumstanțe care nu asigură un nivel suficient de transparență, în timpul unei campanii electorale și fără un proces de concurs deschis. Raportul a menționat că cei trei judecători numiți au fost anterior Procurorul General, directorul serviciului de informații și președintele comisiei juridice a Parlamentului, parte a majorității politice din acea perioadă”, amintește ICJ.

În context, ICJ salută decizia secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care este de părere că deciziile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare și s-a adresat la Comisia de la Veneția pentru a face clarificări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here