Președintele ales al Kazahstanului, învestit în funcție

Autor: , in Externe / 12 iunie, 2019, 18:15

Câştigătorul alegerilor prezidenţiale anticipate de duminică din Kazahstan, Kasîm-Jomart Tokaev, a fost învestit miercuri în funcţia de preşedinte al acestei ţări din Asia Centrală, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Tokaev, care a triumfat în alegeri cu aproape 71% din voturi, a depus jurământul în kazahă într-un cadru solemn, la Palatul Independenţei, şi în prezenţa membrilor Parlamentului, ai Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi, precum şi a predecesorului său, Nursultan Nazarbaev, care a renunţat la preşedinţie în martie după 30 de ani la putere.

La ceremonia de învestire nu au fost prezenţi alţi şefi de stat, aceasta având loc la doar trei zile de la scrutin. Au participat membrii corpului diplomatic acreditat în Kazahstan.

Citiți și: Protestele continuă în Kazahstan; Sute de oameni, reținuți

„În primul rând, voi munci pentru a implementa A Treia Modernizare a Kazahstanului, ideile din cele Cinci Reforme Naţionale şi alte documente strategice importante pentru statul nostru. Voi lucra pentru implementarea strategiei ‘Elbasi'”, a spus Tokaev, cu referire la titlul de lider al naţiunii al primului preşedinte al ţării, Nursultan Nazarbaev.

Tokaev, 66 de ani, a promis de asemenea noi abordări şi soluţii pentru administrarea ţării şi a anunţat că autorităţile vor continua să acorde atenţie nevoilor oamenilor şi soluţionării problemelor sociale acute.

„Guvernul a primit instrucţiuni pentru a pregăti măsuri în vederea obţinerii de rezultate concrete în această sferă, pentru a actualiza politica socială”, a arătat noul preşedinte, în discursul de învestitură.

Preşedintele Kazahstanului a mai declarat că intenţionează să continue sprijinirea antreprenorilor pentru stimularea activităţii economice şi formarea unei clase de mijloc.

Totodată, el a promis asigurarea unităţii societăţii şi protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor într-un moment în care se solicită îmbunătăţiri.

„Societatea noastră este preocupată, va exista un dialog între guvern şi societate. Am decis crearea unui consiliu de încredere naţională, cu reprezentarea tinerilor, a cărui primă reuniune va avea loc în august”, a mai arătat Tokaev.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X