Sursă foto: privesc.eu

12 dintre cele mai importante state pentru relațiile externe ale Republicii Moldova, dar și Uniunea Europeană și Consiliul Europei, au recunoscut până astăzi legitimitatea Guvernului Maia Sandu.

Prima recunoaștere a Guvernului Sandu a venit chiar duminică, la mai puțin de 24 de ore de la învestire, din partea Uniunii Europene.

Conform unei declarații oficiale, emise de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de extindere și vecinătate, Johannes Hahn, UE a luat act de deciziile votate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea coaliției guvernamentale și anunță vă recunoaște legitimitatea Guvernului Sandu.

„Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu guvernul legitim din punct de vedere democratic, pe baza unui angajament reciproc față de reforme și a principiilor fundamentale consacrate în Acordul nostru de Asociere. Respectarea statului de drept și a democrației ar trebui să rămână pilonii relațiilor noastre. Aceasta este, în primul rând, ceea ce așteaptă și merită cetățenii Republicii Moldova”, se arată în declarația UE.

A urmat o poziție comună semnată de Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia, care au remarcat cu atenție evoluțiile recente din Republica Moldova.

„În urma alegerilor parlamentare, o majoritate parlamentară aleasă în mod democratic a luat decizii importante, inclusiv formarea unui guvern. În actuala criză constituțională, vedem și susținem Parlamentul Republicii Moldova, ca reprezentant al poporului moldovean, și ca cel mai bun loc pentru a discuta toate problemele politice, inclusiv cele controversate”, se arată în declarația celor 5 state.

Au urmat declarații fără echivoc din partea României, Elveției, Rusiei, Finlandei, Canadei, Lituaniei și a altor state care au recunoscut noua guvernare.

De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a pus accent pe legitimitatea alegerilor din 24 februarie și Parlamentul ales.

O opinie specială a avut secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care este de părere că deciziile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
control_parental_starnet

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here