
Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat o declarație în contextul situației politice din Republica Moldova, menționând că toate deciziile Curții Constituționale (CC) necesită a fi respectate.
Instituția precizează, în comunicatul emis, că este un organ apolitic, nu acordă asistenţă şi nu sprijină niciun partid politic.
„Astăzi, instituțiile publice din Republica Moldova se află într-o situaţie fără precedent, când sunt somate de anumite forţe politice să nu respecte deciziile instanței supreme – Curtea Constituțională. În activitatea noastră, aplicăm necondiționat toate hotărârile Curții Constituționale, chiar dacă unele din ele, în anumite situații, au făcut imposibilă tragerea la răspundere a unor persoane”, notează CNA.
Astfel, instituția atenționează că nimeni nu poate să-și asume dreptul de a decide, în mod arbitrar, pe care dintre hotărârile Curții Constituționale să le respecte și pe care nu.
„Sfidarea principiilor de aplicare necondiționată a Hotărârilor Curţii este un precedent periculos”, se precizează în declarație.
Citiți și: Declarația a 85 de ONG-uri: Toți judecătorii de la Curtea Constituțională să demisioneze
„De aceea, fiind conștienți că nerespectarea Legii atrage după sine răspundere penală, îndemnăm toți funcționarii publici să se conducă în activitatea lor strict de prevederile Legii și să nu se lase antrenați în jocuri politice și lupta pentru putere. Centrul Național Anticorupție continuă să-și exercite atribuțiile în regim obișnuit”, se mai arată în declarație.
Mai mulți experți nu sunt de acord cu ultimele hotărâri ale Curții Constituționale.
Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, care este de părere că deciziile recente ale Curții Constituționale de la Chișinău sunt greu de înțeles și par arbitrare, s-a adresat Comisiei de la Veneția pentru a oferi o decizie în acest sens.
Comisia de la Veneția urmează să se expună asupra acestui caz săptămâna viitoare.