Sursă foto: sputnik.md

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, îndeamnă cetățenii să vină duminică, 16 iunie, ora 11:00, în fața Parlamentului, la un marș pașnic de susținere a noii conduceri.

Potrivit șeful statului, decizia de a organiza un „marș al poporului” a fost luată după discuțiile cu premierul Maia Sandu, viceprim-ministrul Andrei Năstase și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Pe data de 8 iunie, Republica Moldova a început o nouă etapă în istoria sa modernă. A fost aleasă conducerea Parlamentului legitim, Guvernul legitim și Republica Moldova a început o filă nouă. Această nouă guvernare este susținută de tot mai multă lume”, a declarat acesta.

El a îndemnat oamenii din instituțiile de stat să aibă curaj și să își declare susținerea pentru noua guvernare, menționând că nimeni nu va fi pedepsit pentru acest lucru.

„Dacă vom fi mai mulți, transmiterea pașnică a puterii poate fi mai simplă și mai rapidă”, a adăugat Dodon, îndemnând fosta conducere să vină în Parlament și să fie o opoziție puternică.

La 8 iunie, ACUM și PSRM au semnat o înțelegere politică temporară și au creat o majoritate parlamentară, votând-o ca speaker pe Zinaida Greceanîi și învestind Guvernul condus de Maia Sandu.

Democrații nu recunosc noua conducere și s-au adresat la Înalta Curte, care a declarat neconstituționale decretele de numire semnate de Igor Dodon.

La 9 iunie, prin hotărârea Curții Constituționale (CC(, președinte interimar a devenit Pavel Filip, care a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului, după ce Dodon a refuzat. Filip a stabilit ziua de vineri, 6 septembrie, drept data alegerilor legislative anticipate. Ulterior, decretul a fost anulat de Dodon, dar încă nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Între timp, mai mulți parteneri externi recunosc noul Guvern al Republicii Moldova și publică declarații privind situația din țara noastră.

Săptămâna viitoare, Comisia de la Veneția urmează să se expună cu privire la ultimele hotărâri ale CC. Totuși, democratul Andrian Candu a declarat că pot fi luate în considerare doar deciziile Înaltei Curți.

PDM susține că țara noastră se află într-un „blocaj juridic”. În fața instituțiilor de stat sunt amplasate corturi, în care se află oameni aduși de PDM. Conform unei dispoziții semnate de viceprimarul Nistor Grozavu, formațiunea va organiza „întruniri social-politice, în perioada 10 – 30 iunie, non-stop”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here