Captură video: privesc.eu

Ministrul Economiei și Infrastructurii din Guvernul Sandu, Vadim Brânzan, atenționează că, în ultima perioadă, din conturile companiilor de stat sunt extrase sume mari de bani, ceea ce este dubios. Astfel, el susține că va fi efectuat un audit în acest sens și îndeamnă persoanele implicate să nu încalce legislația.

În prima sa conferință de presă, Brânzan s-a adresat către conducerea și angajații companiilor cu capital de stat din Republica Moldova, angajații MEI și ai instituțiilor subordonate, precum și cei de la CNA, Serviciul Fiscal de Stat, Ministerul Finanțelor, Poliția de Frontieră și SIS.

„Deținem informații precum că în ultimul timp au loc extrageri mari de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat fie în numerar, fie prin transferuri pe conturi offshore. Această creștere subită a numărului și volumului de astfel de tranzacții cu caracter dubios sau ilegal, care nu țin de activitatea zilnică, normală a acestor companii de stat, este suspicioasă și extrem de alarmantă”, a declarat noul șef al MEI.

El a atenționat că putem deveni iarăși „martori ai unor fraude comise de către un grup restrâns de indivizi, care încă mai dețin controlul asupra companiilor și instituțiilor de stat”

Totodată, Brânzan menționează că va fi efectuat un audit detaliat al tuturor tranzacțiilor de acest fel și, în cazul în care agenții economici se adeveresc a fi implicați în astfel de tranzacții ilegale, care au adus prejudicii statului, delapidând averea statului, aceștia vor fi trași la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare.

„Fac apel către toți managerii și angajații agenților economici cu capital de stat, organelor de monitorizare de combatere a crimelor economice: să dea dovadă de prudență și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor cu caracter dubios sau nelegal”, a adăugat acesta.

De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe cei „cărora li se impun să execute anumite ordine de acest fel” să dea dovadă de curaj și că nu se implice în acțiuni cu caracter ilegal.

La fel, acesta a atenționat partenerii externi „despre involuțiile alarmante ce țin de extragerea ilicită a capitalurilor din Republica Moldova” și le-a transmis angajaților de la MEI să nu fie „victimele ale acestui regim” și să nu semneze acte ce ar duce la delapidări.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here