(VIDEO) Cebotari: PDM a decis retragerea de la guvernare

Autor: , in Politic / 14 iunie, 2019, 17:33

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a decis retragerea de la guvernare, a anunțat Vladimir Cebotari, vicepreședintele formațiunii, menționând că, începând de astăzi, premierul și miniștrii din Guvernul cu mandat expirat condus de Pavel Filip urmează să demisioneze.

„S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor privind rezolvarea crizei politice constituționale și instituționale. PDM a fost pregătit în aceste discuții să ofere soluții juridice pentru ca partidele care au constituit alianța politică să poată prelua în mod legal conducerea Guvernului. Avem soluții juridice pentru aceasta. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în același timp de a debloca criza în care se află țara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru în situația juridică în care ne aflăm. Astfel, prim-ministrul și toți miniștrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi”, a afirmat acesta.

Totuși, democrații amintesc despre deciziile Curții Constituționale, care a stabilit că termenul-limită de formare a unei coaliții a expirat la 7 iunie, nu la 9 iunie, și consideră că Guvernul condus de Maia Sandu nu este legal.

„Decizia noastră are efect politic, va rezolva parțial blocajul politic în care noi ne aflăm și va fi un semnal clar că PDM nu se ține de putere, însă nu va soluționa problema blocajului juridic și instituțional în care se află țara. În aceste condiții, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de PSRM și ACUM. Indiferent ce soluții se vor lua în continuare, câtă vreme avem deciziile Curții Constituționale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcționa ilegal, iar funcționarii din instituții nu vor putea legal să execute deciziile unui astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic”, a completat Cebotari.

Prin urmare, vicepreședintele PDM menționează că, cel mai probabil, se va ajunge la alegeri anticipate, „singura formă prin care se poate soluționa legal și complet criza creată de PSRM și ACUM”.

De asemenea, el a subliniat că PDM va anunța ulterior „cum vom acționa mai departe, în funcție de soluțiile juridice care vor fi găsite”.

Este de menționat că, inițial, democrații urmau să anunțe deciziile la ora 13:00. Unele surse media au transmis că în timpul desfășurării Consiliului Politic Național al PDM la sediul formațiunii ar fi venit Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan, care ar fi plecat după 15 minute. Ulterior, Vladimir Cebotari, vicepreședintele PDM, a ieșit în fața jurnaliștilor și a spus că briefingul se amână pentru ora 17:30.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X