Prim-ministrul Maia Sandu dă asigurări că persoanele care se fac vinovate de inegalități și au fugit vineri seara din țară vor fi readuse în Republica Moldova și vor răspunde în fața justiției. Reacția acestei vine după ce, mai multe avioane private au decolat de pe aeroportul din Chișinău, la scurt timp după ce Partidul Democrat a anunțat că părăsește instituțiile statului, ocupate în ultimele 7 zile. Printre cei care au părăsit Republica Moldova se numără Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor.

Vorbind în cadrul unei emisiuni de la PRO TV despre zborurile suspect de vineri seara, după ce PD a anunțat că se retrage de la putere, Sandu și-a exprimat speranța că cei care au părăsit țara să fie aduși înapoi pentru a răspunde în fața legii pentru ilegalitățile comise.

„Aici este o problemă, pentru că, pe de o parte, Procuratura este cea care poate să oprească pe cineva să plece. Procurorul nu este un om independent încă. Îi asigur pe cetățeni că, chiar dacă cineva pleacă azi din țară, vom face toate demersurile și sunt sigură că îi vom aduce înapoi pe cei care se fac vinovați în fața legii”, a declarat Maia Sandu.

Citește și: (FOTO) Două avioane private, decolate de la Chișinău după capitularea PD-ului; Ar fi oamenii lui Shor

Premierul a adus exemplul României, unde mai mulți oficiali au fugit din țară pentru a scăpa de închisoare, însă, într-un final au fost extrădați și, la moment, își ispășesc pedepsele. „Putem să vedem exemplele din România, când anumiți politicieni care au încălcat legea s-au ascuns într-o țară sau alta, pe un continent sau altul, dar până la urmă, indiferent de destinația aleasă, au fost aduși în țară”, a spus Sandu.

„Vom face tot ceea ce trebuie sa Plahotniuc și cei din anturajul lui să plătească pentru ilegalitățile comise. (…) Chiar dacă cineva crede că fuge, există suficiente mijloace prin care acești oameni vor fi readuși și vor răspunde în fața justiției din Republica Moldova”, a mai spus premierul cu referire la Ilan Șor.

Maia Sandu a ținut să menționeze că noul Guvern nu vine să se răzbune pe funcționarii publici, pe oamenii care au lucrat în instituțiile publice sau oamenii PD, ci a venit „să construiască o societate în care nimeni să nu mai poată să pună presiune pe oameni și să îi hărțuiască”.

De menționat că serviciul de presă al PD a confirmat că Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova. Conform sursei, acesta și-ar fi luat câteva zile libere pentru a sta împreună cu familia.

Conform surselor Cotidianul.md, și Ilan Șor ar fi plecat din țară. Acesta ar fi ajuns în Israel, iar familia sa la Moscova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here