Sursă foto: privesc.eu

Eliberarea din arest a lui Renato Usatîi și anularea mandatelor de arest pe numele său ridică noi semne de întrebare în privința activității procurorilor, consideră premierul Maia Sandu.

„Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată. Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii.

Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, a reacționat Sandu după decizia procurorilor.

Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, care a intrat astăzi în Republica Moldova, a fost pus în libertate după ce a petrecut mai multe ore la audieri, în fața procurorilor.

Avocatul acestuia a declarat că Usatîi rămâne sub urmărire penală în mai multe dosare, dar că mandatele sale de arest au fost anulate în lipsa cauzei. Potrivit avocatului, mandatele de arest fuseseră emise pentru că clientul său se eschivase de a participa la audieri.

Usatîi rămâne însă suspect în mai multe dosare, el având obligativitatea de a se prezenta la audieri ori de câte ori este chemat.

Renato Usatîi este vizat în mai multe dosare penale. El a plecat, în 2016, în Federația Rusă. La sfârșitul lui 2018 i-a fost deschis un dosar penal și în Rusia, țară pe care a părăsit-o atunci, aflându-se până în prezent în mai multe state UE, printre care România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here