Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, care a intrat astăzi în Republica Moldova, a fost arestat. În acest context Inspectoratul General de Poliție a venit cu un comunicat de presă în care a făcut mai multe precizări.

„Având în vedere evenimentele recente cu privire la cetățeanul Usatîi Renato, istoricul temelor care fac trimitere la problematica precedentă a cazurilor juridice în care acesta a fost implicat și ținând cont de dimensiunea publică a acestui subiect se impun următoarele precizări.

Poliția nu se va substitui niciodată justiției, în niciun context, indiferent de numele sau funcția publică a celui care, potrivit legilor Republicii Moldova sau deciziilor unei instanțe de judecată, este supus unei sancțiuni temporare sau definitive.

Fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul și se va bucura de o judecată dreaptă și corectă, iar drepturile acestuia vor fi respectate în integralitate.

Cetățeanului Usatîi Renato, i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanțelor de judecată din Republica Moldova.

Statul trebuie să asigure condițiile necesare și obligatorii ca drepturile și libertățile cetățenilor din Republica Moldova să nu mai fie niciodată negociate sau tranzacționate.

Iar ca acest deziderat să devină realitate, trebuie să asumăm public că drumul către un stat democratic trebuie să înceapă prin a respecta în detaliu legile și prevederile acestora.

Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv Poliția nu se vor substitui niciodată justiției și deciziilor acestora, ci vor contribui activ la păstrarea ordinii și siguranței publice, a securității cetățenilor și Republicii Moldova, respectând fără abatere, prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Amintim că astăzi, 16 iunie 2019, in jurul orei 14.00 , Usatîi Renato a fost reținut la vama Sculeni de către politisti și procurori.

La moment acesta este escortat la PCCOCS pentru audieri.

Astfel, politia a asigurat ordinea și liniștea publică, pentru ca circulația în punctul de trecere a frontierei să nu fie perturbată. Totodată, acțiunile de protest desfășurate de către susținătorii lui Usatîi Renato au avut loc fără incidente”, precizează Poliția.

Renato Usatîi este vizat în mai multe dosare penale. El a plecat, în 2016, în Federația Rusă. La sfârșitul lui 2018 i-a fost deschis un dosar penal și în Rusia, țară pe care a părăsit-o atunci, aflându-se până în prezent în mai multe state UE, printre care România.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here