Parlamentul a aprobat o hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat din Moldova realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

Conform proiectului de hotărâre, Comisia ar urma să stabilească când și unde au fost întocmite sesizările în adresa Curții Constituționale, dacă au avut loc dezbateri publice în perioada 7-9 iunie curent, dacă există înregistrări video și stenograme privind deciziile luate de magistrați în acestă perioadă și anulate la 15 iunie curent.

„Vrem să cunoaștem cum au activat în perioada 7-9 iunie magistrații CC. Se crează impresia că deciziile au fost scrise la sediul PDM. Că PDM avea acces la pagina web a CC și plasa acele hotărâri, iar magistrații aflau despre aceste de la televizor”, a declarat deputatul ACUM, Sergiu Litvinenco.

Democratul Sergiu Sîrbu se arată nedumerit de necesitatea creerii acestei Comisii, acuzând majoritatea parlamentară că vrea să organizeze o răfuială publică.

„Vreți o răfuială publică. Eu am întocmit sesizările, care au fost subsemnate de colegi mei. Le-am trimis Curții să se pronunțe în regim de urgență. Eu le-am întocmit. E dreptul meu de a trimite sesizări la CC”, a declarat Sîrbu.

„Foarte bine că ați întocmit sesizările, probabil și hotărârile. Dar Comisia va ancheta. Vrem să vedem dacă au fost ședințe publice la CC. Noi am văzut doar niște secvențe. Nimeni înafară de d-voastră nu a fost invitat la ședințe”, a replicat Litvinenco.

De partea cealaltă democratul Vladimir Cebotari a citit definiția cuvântului puci și a precizat că niciun element care descrie astfel de acțiune nu a avut lor.

„Cunoașteți definiția cuvântului puci? Unde ați văzut act de violență și grup militar? Întrebarea este ce vreți d-voastră să investigați?”, a întrebat Cebotari.

Deputatul ACUM Andrei Năstase a precizat că astăzi a transmis o sesizare către procurorul general al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, privind tentativa de uzurpare a puterii în stat de către magistrații Curții Constituționale.

Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, s-a opus creării Comisiei parlamentare, precizând că PDM nu are nimic cu deciziile CC.

„Când două partide crează Comisii de anchetă asta duce la o confruntare politică și mai serioasă, la speculații politice, la show-uri în Parlament și asta poate dura mult timp. Noi nu vom putea să vă încurcăm, aveți majoritate, puteți face ce vreți. Dar vreau să vă previn că asta nu e serios, inscripția PDM nu are nimic cu asta. Eu nu am participat nici la un fel de decizii sau discuție. CC a luat decizii, pe care noi trebuie să le respectăm. Poate vreți să scoateți PDM de pe scena politică? 6 luni veți face anchete? Vă asigur că actualii magistrați CC vor sufla și în apă rece. Dar voi pe cine veți aduce în locul lor? Haideți mai bine să contribuim la fortificarea instituțiilor”, a declarat Diacov.

La rândul său deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că fracțiunea pe care o conduce susține crearea acestei Comisiei, care va stabili „cine a impus 600 de procurori să scrie că susțin Guvernul Filip? Cine a dat indicații televiziunii Moldova 1 să numească uzurpatori a puterii în stat majoritatea parlamentară. Cineva a dat indicații ca șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, să nu primească acces în Parlament și multe alte indicații”.

„În stilul mafiei siciliene și cu zâmbetul pe față ați făcut ceea ce ați făcut. PSRM susține crearea acestei Comisii”, a punctat Bătrîncea.

Cu 57 de voturi a fost votată hotărârea cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat din Moldova realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

Potrivit proiectului, în componența Comisiei de anchetă vor fi 9 deputați din toate fracțiunile parlamentare.

Astfel, Fracțiunea PSRM va fi reprezentată de deputații Vladimir Țurcanu – președinte al Comisiei, Grigore Novac și Victor Gaiciuc. Din partea Fracțiunii PAS, Blocul ACUM a fost desemnat parlamentarul Mihai Popșoi – vicepreședinte al Comisiei și Dinu Plîngău va reprezenta Fracțiunea ACUM Platforma DA, în calitate de secretar al Comisiei de anchetă.

Fracțiunea PDM a refuzat delegarea membrilor săi în cadrul acesteia, iar fracțiunea Partidului Șor nu a participat la lucrările ședinței plenare și nu a anunțat decizia sa.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here