Candu dezvăluie de ce Plahotniuc a fugit din țară: A fost amenințat de Federația Rusă, în special după alegeri

Autor: , in Politic / 19 iunie, 2019, 19:43

Vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, susține că liderul formațiunii politice, Vladimir Plahotiuc, se află în Europa, iar decizia de a părăsi teritoriul Republicii Moldova vine după mai multe amenințări la adresa sa și a familiei sale, intensificate în special după alegerile parlamentare din 24 februarie, din partea Federației Ruse.

Candu a declarat în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova, că Plahotniuc se află în Europa, alături de familia sa, care are nevoie de măsuri de securitate, pentru că în ultimul timp a fost supusă mai multor amenințări.

„Recent au fost mai multe amenințări și situații de amenințări la adresa sa și a familiei sale. Pentru dumnealui acum este necesar să fie alături de familie. Amenințările au venit în ultimul an, s-au intensificat înainte de alegeri și, în special, după scrutin”, a spus democratul.

Citește și: Candu spune unde este Plahotniuc și când va reveni

Candu susține că amenințările vin din partea Federației Ruse, deoarece în ultimul guvernarea condusă de PDM a luat decizii, care nu plac acestei țări.

Citește și: Ministerul rus de Interne: Plahotniuc și Platon au scos ilegal din Rusia 37 de miliarde de ruble

„Din partea Federației Ruse și a unor instituții și servicii, direct sau indirect. De trei ani noi am dus o politică de securizare a țării, pe care rușii nu o apreciază și ne consideră adversari. Nu am vrut să ne confruntăm cu Rusia, dar am securizat țara prin combaterea propagandei, lupta cu serviciile secrete și alte decizii”, a precizat Adrian Candu.

De menționat că, Vladimir Plahotniuc, care deține și cetățenia rusă, este anchetat în Federația Rusă.

Cu două zile înainte de alegerile parlamentare din 24 februarie, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Interne, Irinei Volk, a anunțat că Plahotniuc și fostul său partener de afaceri, controversatul Veaceslav Platon, sunt acuzați oficial de către Ministerul rus de Interne de scheme ilegale prin care au retras din Federația Rusă, în anii 2013-2014, cel puțin 37 de miliarde de ruble.

„S-a stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat o grupare criminală internațională pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Organizatorii activităților ilegale au fost cetățenii Federației Ruse, Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon”, a declarat Irina Volk pentru TASS.

„Pe parcursul anilor 2013-2014, membrii grupării criminale, sub pretextul unor datorii fictive și documente falsificate, au transferat bani în valută străină din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelenii” în conturi create la Moldindconbank prin operațiuni valutare ilegale. În total, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase din Federația Rusă, a precizat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit acesteia, în cadrul anchetei au fost deschise două cauze penale pentru „Organizarea unei grupări criminale” și „Efectuarea tranzacțiilor valutare pentru transferul de fonduri către conturile nerezidenților prin utilizarea documentelor false”.

„În cadrul anchetei asupra a fost arestat un locuitor al regiunii Moscova, Alexander Korkin, care a fost arestată preventiv”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Interne.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X