Compania ucraineană „Ukrtransgaz” a transmis guvernului de la Chișinău o ofertă de furnizare a gazelor naturale, în contextul construcției întârziate a gazoductului Ungheni-Chișinău. Propunerea acestora este ca Moldova să importe gaze din UE fără participarea Gazprom, dar și să-și creeze propriile sale rezerve de gaze.

Astfel, Moldova ar putea să reducă riscul unei eventuale sistări a gazelor naturale de către Federația Rusă și să garanteze furnizarea de gaze consumatorilor finali.

„De mai mult de trei ani, Ucraina nu consumă gaze de la Gazprom. Toată cantitatea necesară de gaze naturale este importată din țările UE, datorită capacității mari a sistemului de transport de care dispunem. Furnizorii moldoveni, cu ajutorul GTS ucrainean, pot folosi aceeași abordare, care va permite Moldovei să importe independent gaze naturale din UE”, scrie în comunicatul „Ukrtransgaz”.

În plus, „Ukrtransgaz” este gata să ofere Moldovei depozitele sale subterane de gaze pentru a acumula volumul necesar pentru sezonul rece 2019/2020.

„Capacitatea interconexiunilor Moldova-Ucraina permite transportul a până la 15 milioane de metri cubi de gaz pe zi. O astfel de cantitate ar acoperi pe deplin necesitățile consumatorilor din Moldova. Oferta oficială a fost trimisă Republicii Moldova încă din primăvară. ”, susține compania ucraineană.

Reprezentanții săi mai afirmă că procesul de furnizare a gazelor ar putea începe imediat după semnarea unui acord de colaborare cu Republica Moldova.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here