(VIDEO) Comisarul Hahn anunță când ar putea fi acordată Moldovei asistența de 100 de milioane de euro

Autor: , in Politic / Populare / 19 iunie, 2019, 15:21

Republica Moldova ar putea obține deblocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro în toamna acestui an, dacă noua guvernare va reuși să îndeplinească reformele cerute de Uniunea Europeană Guvernului condus de democratul Pavel Filip. Cel puțin asta a declarat comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, care a efectuat astăzi o vizită la Chișinău, pentru a se întâlni cu noua guvernare.

Oficialul european a avut o întrevedere cu pri-ministra Maia Sandu, în cadrul ceia a abordat mai multe subiecte.

După întrevedere, Sandu a declarat că a mulțumit comisarului european pentru suportul acordat în depășirea crizei politice de la Chișinău și a dat asigurări că noua guvernare va face tot posibilul ca insituțiile statului să lucreze în interesul cetățenilor.

„Am discutat despre faptul că începem să reluăm la modul cel mai serios dialogul politic dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Despre inițiativele noului Guvern, despre dezoligarhizarea țării și eliberarea statului din captivitate. Am punctat că trebuie să construim instituții independente, care să lucreze în interesul cetățenilor. Am informat și despre primele acțiuni privind inițierea unei anchete adevărate care va elucida furtul miliardului și schemele de corupție care au sărăcit Republica Moldova în ultima perioadă”, a spus Sandu.

Șefa Cabinetului de miniștri susține că autoritățile de la contează pe suportul UE, întrucât așteptările de la noua conducere sunt foarte mari și are nevoie de asistență europeană.

De partea cealaltă, comisarul Hahn a salutat depășirea crizei politice și tranzitul pașnic către noua putere și a dat asigurări că UE va ajuta Republica Moldova la implementarea reformele necesare.

Cât privește deblocarea asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro, Hahn susține că acesta ar putea să se întâmple în toamna acestui an, însă lista reformelor cerute de la guvernul Filip ar trebui îndeplinite de noul Cabinet de miniștri.

„Cunoașteți că i-am înmânat o listă de reforme în septembrie Guvernului Filip în care am punctat mai multe domenii în care așteptăm îmbunătățiri. Sperăm că noul Guvern le va realiza și sunt încrezut că putem relua asistența macrofinanciară la toamnă, începând cu luna septembrie”, a declarat Johannes Hahn.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X