Protest pașnic cu participarea a 2 milioane de oameni la Hong Kong

Autor: , in Externe / 20 iunie, 2019, 16:26

Aproape două milioane de oameni au ieşit în stradă la Hong Kong, în semn de protest faţă de controversatul proiect al Guvernului local de extrădare către China, relatează Europa Liberă. Duminică, 16 iunie, au fost prezenți la manifestație circa două milioane de protestatari, conform declarațiilor jurnaliștilor de la Frontul Drepturilor Civice ale Omului (CHRF).

În urmă cu o săptămână, un milion de manifestanţi au protestat din aceleași motive – un număr record de la retrocedarea insulei de sub coordonarea Marii Britanii către China, în 1997. Manifestanţii denunţă un amestec tot mai puternic al Chinei comuniste în insula care reprezintă un centru financiar al Asiei, cu o populație de opt milioane de locuitori.

Şefa Guvernului local, Carrie Lam, le-a prezentat scuze cetăţenilor și a suspendat proiectul de lege care permitea extrădarea în China a protestatarilor la adresa regimului de la Beijing. Autorităţile din Hong Kong au mai anunţat că îl vor elibera luni pe activistul Joshua Wong, care milita pentru respectarea democrației în insulă. Acesta a protestat în repetate rânduri și a fost închis de mai multe ori pentru activitatea sa.

Conform criticilor săi, proiectul de lege ar plasa populaţia fostei colonii britanice la mâna sistemului judiciar din China continentală, rigidă şi puternic influențată de Partidul Comunist. Mediile de afaceri se tem că legea afectează imaginea internaţională şi atractivitatea Hong Kong-ului ca centru financiar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X