Comisia de la Veneția critică duc CC: Nu a fost temei pentru dizolvarea Parlamentului, iar numirea lui Filip drept președinte interimar nu a fost fondată pe Constituție

Autor: , in Politic / Populare / 21 iunie, 2019, 14:35

Comisia de la Veneția a concluzionat susține că magistrații Curții Constituționale a Republicii Moldova nu au respectat procedurile și nici principiul egalității părților în ceea ce privește recenta criză politică, iar temei pentru dizolvarea Parlamentului, așa cum au decis aceștia în perioada 7-9 iunie, nu a existat.

Conform avizului emis de Comisia de la Veneția la cererea Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, privind evoluțiile politice din Republica Moldova și deciziile Curții Constituționale din perioada 7-9 iunie curent, „drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului”.

„Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții”, se arată în aviz.

Experții Comisiei de la Veneția subliniază că nimic nu sugerat că situația din țară la momentul respectiv era una de urgență, în ciuda expirării iminente a termenului de trei luni. Dimpotrivă, ei menționează faptul că evoluțiile din Parlament au sugerat că un timp suplimentar ar conduce la soluționarea crizei prin formarea unui nou guvern”, se transmite în comunicatul Comisiei de la Veneția.

„În ceea ce privește modul de calcul al Curții al termenului de trei luni pentru formarea unui guvern – începând cu data de 7 iunie 2019 – Comisia de la Veneția consideră că este unul fără precedent. Potrivit calculului acceptat al limitei de trei luni, prevăzută în Codul Civil, care a fost aplicată anterior de Curtea Constituțională, termenul pentru formarea unui nou guvern a expirat la 9 iunie, trei luni calendaristice după confirmarea rezultatelor alegerilor. 9 iunie fiind o duminică, termenul aplicabil a fost, probabil, 10 iunie. Prin urmare, Comisia spune că investiția Maiei Sandu la 8 iunie a întrunit termenul legal”, se mai arată în decizia Comisiei.

Astfel, Comisia de la Veneția are „motive serioase pentru a concluziona că decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe Constituția Republicii Moldova”.

De asemenea, Comisia „atrage atenția asupra caracterului excepțional al procedurii de revizuire a hotărârilor Curții Constituționale”.

Amintim că, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut avizul urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la ultimele decizii ale Curții Constituționale din Republica Moldova, inclusiv cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

Deciziile CC luate în perioada 7-9 iunie au fost criticate dur de comunitatea internațională și societatea civilă, politicieni și analiști din Republica Moldova. La 15 iunie, după ce PDM a anunțat că se retrage de la putere, judecătorii CC și-au anulat hotărârile.

De menționat că ieri, președintele CC, Mihai Poalelungi, și-a anunțat demisia din funcție.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X