Mii de protestatari au ieșit în stradă în Georgia: zeci de oameni au fost răniți

Autor: , in Externe / 21 iunie, 2019, 11:02

Treizeci şi nouă de poliţişti şi treizeci de protestatari au fost răniţi şi spitalizaţi joi seară la Tbilisi, după ciocnirile violente din centrul capitalei, relatează Agerpres.

Poliţia din Georgia a recurs la gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene, după ce aproape 10 mii de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului. Aceștia au protestat vizavi de faptul că un parlamentar rus, Serghei Gavrilov, aflat în vizită la Tbilisi, a ţinut un discurs în limba rusă în plenul Legislativului georgian, chiar din fotoliul preşedintelui Parlamentului.

Deputatul rus se afla în Georgia în cadrul unei reuniuni anuale a Adunării interparlamentare a ortodoxiei, un forum de parlamentari din ţări majoritar creştin ortodoxe.

Protestatarii georgieni cer demisia preşedintelui parlamentului, a ministrului de interne și organizarea alegerilor anticipate, afirmă Gigi Ugulava, unul din reprezentanții opoziției, membru al Partidului European din Georgia.

Nemulțumirea protestatarilor vine în contextul vechiului conflict dintre Georgia și Rusia. În urma unei intervenții militare ruse din august 2008, republica din Caucaz a cedat controlul asupra a două regiuni separatiste proruse – Abhazia şi Osetia de Sud (20% din teritoriul georgian), frontaliere teritoriului rus. După război, Rusia a recunoscut cele două regiuni separatiste drept „state independente”.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X