Astăzi în toată lumea se sărbătorește Ziua Internațională a Iei

Autor: , in Cultură/Media / Uncategorized / 24 iunie, 2019, 12:49

Ziua Internațională a Iei, elementul principal al costumului popular românesc, este celebrată astăzi, la 24 iunie, odată cu sărbătoarea de Sânziene. Deși este o piesă de rezistență a tezaurului cultural autohton, Ziua Internațională a Iei a început să fie sărbătorită abia din 2013.

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, „La Blouse Roumaine” a organizat prima Zi Internațională a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări.

Ia este, mai exact, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este destul de simplă, cu mâneci încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură, iar fiecărei zone a spațiului românesc îi corespund anumite simboluri și variații stilistice.

Ia a fost motiv de inspirație pentru artiștii din lumea întreagă: Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură „La blouse roumaine”, iar printre alți maeștri care au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor se numără Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion.

În mai multe orașe ale lumii vor avea loc evenimente dedicate Zilei Internaționale a Iei. La Chișinău, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, va organiza pe 26 iunie o manifestare culturală cu titlul „Ziua Naţională a Portului Popular”, care va avea loc la Palatul Republicii din Chişinău.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X