Comisiile de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor de la București au aprobat, luni, un proiect de declaraţie privind susţinerea noului Guvern de la Chişinău şi angajamentul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Au fost 18 voturi „pentru”, unanimitate.

Declaraţia va fi supusă votului plenului reunit al Parlamentului.

Deputatul USR Dan Barna consideră că mesajul, deşi adoptat în Comisiile de politică externă cu întârziere, e „necesar pentru românii din Republica Moldova.

„Am reuşit în sfârşit să avem cvorumul necesar şi Comisiile de politică externă au adoptat declaraţia aceasta de susţinere a noului Guvern al Republicii Moldova. Fac apel la Birourile permanente reunite să organizăm un plen comun astfel încât, în ceasul al 48-lea, Parlamentul să dea mesajul aşteptat de românii din Moldova. Mesajul ar fi trebuit dat din urmă cu două săptămâni. (…) E un mesaj care, totuşi, e necesar. Dincolo de faptul că, din punct de vedere al cadrului constituţional, în Republica Moldova lucrurile par să se fi aşezat, lupta acolo pentru un stat european, pentru democraţie, pentru dezoligarhizare continuă şi e departe de fi terminată şi orice mesaj dinspre UE sau dinspre România e necesar şi contează foarte mult pentru componenta proeuropeană a societăţii moldovene. Noi am fi vrut ca mesajul să fi fost transmis mai demult, de aceea USR a iniţiat acest demers, pentru că noi considerăm că e o datorie a României să fie în prima linie a poziţionării faţă de Republica Moldova, şi nu în ultima poziţie, cum se întâmplă de această dată, după ce cam toată lumea a recunoscut Guvernul Maia Sandu, am început şi noi să vedem cu un ochi”, a spus Barna.

Deputatul PNL Matei Dobrovie a formulat mai multe amendamente la proiectul de declaraţie, dar acestea au fost toate respinse de Comisie.

„Declaraţia este tardivă. Am venit cu nişte adăugiri în ideea de a da un conţinut concret, în ideea de a spune că România susţine (…) spaţiul mediatic comun România – Republica Moldova, pentru că acolo există o propagandă rusească, oligarhică foarte răspândită, iar România nu-i contrapune nimic. Avem o prezenţă foarte slabă mediatică (…) Voi propune o comisie de anchetă la nivelul Parlamentului pentru a investiga legăturile dintre oligarhul Plahotniuc din Republica Moldova şi ‘puternicii’ de la Bucureşti, pentru că PSD are o îndelungată relaţie cu Partidul Democrat din Republica Moldova şi există nişte complicităţi”, a subliniat Dobrovie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here