Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizărilor proprietății publice din ultimii ani are la dispoziție 120 de zile pentru a stabili legalitatea deciziilor luate. Președintele Comisiei, Igor Munteanu, susține că se va apela și la ajutorul presei de investigație, în cadrul anchetei.

Potrivit lui Munteanu, Comisia va analiza felul în care au fost privatizate și concesionate mai multe bunuri din proprietate publică, în perioada 2013-2019.

La 24 iunie, în cadrul Comisiei a fost invitat un reprezentant al Agenției Proprietății Publice, care a pus la dispoziția membrilor Comisiei listele tuturor privatizărilor pentru perioada 2013-2019, conform căreia în Republica Moldova au fost semnate 38 de contracte de parteneriate public-privat și concesiuni, inclusiv 14 la nivel central, 12 contracte sunt active și 2 contracte sunt suspendate, și 24 de contracte la nivel local, dintre care 12 contracte sunt active, 4 contracte suspendate și 8 contracte reziliate.

„În următoarele ședințe vom stabili ce fel de privatizări vor face obiectul interesului nostru. Criteriile după care le vom selecta sunt în conformitate cu prevederile legislative, numărul de investigații care s-au făcut atunci când au apărut anumite probe care punea la îndoială legalitatea privatizării, la fel și numărul de expuneri. Sunt foarte multe privatizări care s-au făcut din prima. Respectiv apare suspiciunea că s-au făcut pentru un anumit grup interesat”, a menționat Igor Munteanu.

Comisia are la dispoziție 120 de zile pentru a întocmi și să prezinte un raport în plenul Parlamentului cu privire la legalitatea privatizărilor din ultimii ani. Aeroportul Chișinău, Tutun CTC, dar și Air Moldova se află printre obiectele privatizate care ar urma să fie verificate.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here