Șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Andrei Năstase, susține că a votat pentru readmiterea delegației Federației Ruse în cadrul APCE, pentru ca această instituție să aibă o influență pozitivă asupra Rusiei, în subiectele legate de drepturile omului și stat de drept.

Năstase explică că „nu a fost o decizie ușoară” și a fost luată pe ultima sută de metri.

„Nu a fost o decizie ușor de luat pentru toți deputații Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, inclusiv pentru deputații din partea Republicii Moldova, care au mărturisit că până în ultima clipă nu erau deciși cum anume să voteze. Personal am ales să nu votez pentru o țară sau pentru alta sau împotriva unei sau altei țări. Am ales să votez pentru ca această instituție a Consiliului Europei să poată exercita o influență pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse în subiecte foarte importante pentru mine, pentru noi, în subiecte legate de drepturile omului, de democrație, stat de drept”, susține viceprim-ministrul.

Citește și: Delegaţia rusă a fost readmisă în Adunarea Parlamentară. Iată cum au votat reprezentanții Republicii Moldova

Deputatul a dat asigurări că, acest vor nu anulează în niciun fel rezoluțiile și pozițiile principiale ale tuturor statelor lumii asupra unor subiecte sensibile, cum ar fi anexarea Crimeei.

„Paradigma europeană se redefinește constant, iar dialogul este, în opinia majorității parlamentarilor europeni, singura cale care poate garanta sustenabilitatea proiectului european. Europa viitorului trebuie să rămână un spațiu politic inclusiv, coerent și articulat pe temele principale care dau conținut viitorului continentului nostru, iar majoritățile care definesc, prin evidența lor, abordările principale ale evoluției comune trebuie respectate, ca formule axiomatice ale democrației de care fiecare popor are atât de mare nevoie. Din punct de vedere geografic, istoric și cultural Republica Moldova este și trebuie să rămână parte a Europei, iar această asumare sinceră și transparentă presupune, în primul rând, o aderență politică fermă la deciziile care se formulează și sunt susținute de cele mai multe dintre democrațiile consolidate ale Europei și ale lumii întregi”, a mai declara Andrei Năstase.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here