Sursa foto: simbol

Începând cu 1 iulie curent, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere, care va substitui prima de bază, aplicată până în prezent, conform Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).

Prima de referință este calculată, în baza datelor statistice la nivelul pieței de asigurări pentru ultimii cinci ani (2013-2018), și aprobată de autoritatea de supraveghere, cel puțin o dată pe an. De asemenea, pe perioada aflării Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule sub monitorizare de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, asigurătorii urmează să aplice prima de referință calculată de autoritatea de supraveghere pentru asigurarea RCA externă.

De notat că, prima de referință va fi stabilită la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta şi vechimea în conducere a asiguratului şi utilizatorului autovehiculului, fără sistemul bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Astfel, asigurătorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până la data de 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice, conform anexei la Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază şi al coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 57/13 din 28.12.2018.

Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei unice și analizei ratei operaționale combinate în raport cu daunele totale (achitate și neachitate), în conformitate cu decizia CNPF, începând cu 1 iulie curent, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă constituie 704 MDL, în creștere cu 8%. Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază anuală constituie după cum urmează: Zona 1 – 30 de euro (în scădere cu 9%), Zona 2 – 231 de euro (în creștere cu 3%) și Zona 3 – 513 de euro (în creștere cu 3%).

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei și în baza datelor statistice deținute de aceștia, urmează a fi puși în aplicare de la 1 iulie 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here