(VIDEO) Ministrul Popescu, la București: Prioritatea nr.1 a Republicii Moldova este integrarea europeană

Autor: , in Politic / Populare / 1 iulie, 2019, 16:06

Prioritatea numărul 1 a noului Guvern de la Chișinău este integrarea europeană, a dat asigurări ministrul de Externe și al Integrării Europene, Nicolae Popescu, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la București, alături de omologul său român Teodor Meleșcanu. 

Popescu a răspuns la mai multe întrebări venite din partea jurnaliștilor români, care și-au manifestat îngrijorarea față de vectorul extern al Republicii Moldova în condițiile în care la Chișinău s-a constituit o guvernare la care participă și Partidul Socialiștilor.

„Republica Moldova este deja ferm și ireversibil ancorată în spațiul european. Republica Moldova are un singur vector de politică externe și acesta este integrarea europeană. Prioritatea numărul 1 a Guvernului este integrarea europeană. Iar acest lucru este așteptat și sprijinit de toate forțele politice de la Chișinău, de majoritatea parlamentară”, a declarat Popescu, exemplificând și prin cifrele privind exporturile Republicii Moldova, care merg în proporție de aproape 70% spre UE.

Popescu a dat asigurări că acest vector nu mai poate abandonat, indiferent de situația politică de la Chișinău.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești a vorbit și de un „subiect sensibil”, abordat în ultimul timp în presa de la București, privind presupusa „federalizare” a Republicii Moldova.

„Vreau să vă asigur că acest subiect nu este pe agenda politică a Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popescu.

El a spus că aceste lucruri nu împiedică însă ca noua guvernare să-și îmbunătățească relațiile cu Federația Rusă, în special în aspect economic, acolo unde Chișinăul a avut de suferit în ultimii ani, ponderea exporturilor scăzând până la 8%.

În privința relațiilor cu România, Popescu a precizat că „este de o importanță majoră să aprofundăm relația, să deblocăm mai multe proiecte care nu mergeau foarte bine în ultimul timp, în special accelerarea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău” și asigurarea siguranței energetice a Republicii Moldova prin interconectarea cu România.

La rândul său, Teodor Meleșcanu a menționat că „a salutat angajamentele noului Guvern de a îndeplini toate angajamentele semnate cu UE și accelerarea reformelor”.

Întrevederea celor doi miniștri a precedat vizita premierului Maia Sandu la București, care va avea întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă. De asemenea, Sandu va merge și în Parlamentul de la București.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X