Harunjen susține că Procuratura nu are nicio listă a beneficiarilor furtului, iar Bețișor spune „cu sinceritate” că unele nume din raport nu corespund

Autor: , in Politic / Populare / 4 iulie, 2019, 14:52

Procurorul general, Eduard Harunjen, susține că instituția pe care o conduce nu deține nicio listă a beneficiarilor finali privind furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc, iar Adriana Bețișor, care miercuri și-a prezentat demisia din funcția de șefă interimară a Procuraturii Anticorupție, spune „cu sinceritate” că în raport sunt menționate nume care nu corespund realității.

După ce Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova a publicat raportul Kroll 2, reprezentanții Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție, au ieșit în fața presei să vorbească despre anchetele demarate de ei.

Referitor la faptul că reprezentanții Comisiei parlamentare susțin că din raportul Kroll 2 lipsește o listă a beneficiarilor finali, Harunjen a spus că „la Procuratura Generală nu există nicio listă anexă la raport, nu există o listă despre care se vehiculează. Raportul nu a fost niciodată la Procuratura Generală. Procuratura Anticorupție este o instituție independentă care investighează cazul și doar ea a avut acces la raport”.

Citește și: Numele deputaților care apar în Raportul Kroll 2

La rândul său, Adriana Bețișor a spus că „raportul este format din 3 volume și în ele nu este nicio listă separată”.

„Este un capitol despre persoanele fizice și juridice, este descris tranzitul mijloacelor financiare, și sunt nume care nu corespund realității. Ne-a luat mult timp să identificăm persoanele după numele din raport. (…) Vă spun cu toată sinceritatea că sunt nume care nu corespund cu identitatea unor persoane”, a spus Bețișor.

Raportul Kroll 2, care a fost publicat joi de către comisia parlamentară de anchetă privind jaful din sistemul bancar, conține și numele mai multor deputați. Aceștia se numără printre beneficiarii unor fonduri scoase din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, care au fost ulterior transferate pe conturi din afara țării sau folosite în interes propriu.

Pe lângă Ilan Shor, care este prezentat drept liderul grupării care a organizat jaful din sistemul bancar, mai apar și numele colegilor săi de partid, Marina Tauber și Reghina Apostolova. Un alt deputat, Viorel Melnic, ajuns în Legislativ dintr-o circumscripție deschisă pentru Transnistria, un apropiat al lui Ilan Shor, figurează și el în acest raport.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X