Vitalie Călugăreanu // Pur și simplu au făcut prăpăd din această țară!

Autor: , in Actualitate / Editorial / Populare / 4 iulie, 2019, 12:56

Titlul nu-mi aparține. Așa s-a exprimat un om care cunoaște cum „s-a guvernat” în ultimii ani în Moldova – un om cu care am discutat astăzi dimineață. Încă tremur! De nervi tremur.

Astăzi suntem șocați! Mâine, de asemenea, vom fi șocați. Și în următoarea perioadă tot vom trăi în stare de șoc. Pentru că este de neimaginat ca dintr-o țară atât de mică să se fure atât de mult. Mai mult decât credeam ieri că s-a furat. Mai mult chiar și decât credem azi, după conferința lui Slusari, că s-a furat. Celebrul miliard furat, pe care guvernul Filip ni l-a pus pe spatele nostru, e floare la ureche. S-a furat mai mult de 1 miliard de dolari. Mult mai mult! Și deja acest lucru nu mai poate fi ascuns.

Astăzi, hoții au rămas goi. Sunt dependenți de pixul și foaia procurorului, care întinde cât poate de mult, oferindu-le astfel, hoților, răgaz să-și salveze, de sechestru, banii murdari și coridor de evadare. În spatele imunității. În spatele procurorului, care nu va veni azi în Parlament să ceară ridicarea imunității unui grup de deputați. La Cadastru se schimbă proprietarii bunurilor care nu au încăput în avioane. Bunurile dobândite din bani furați sunt puse la adăpost, ca să nu poată fi sechestrate. Știu că mă repet, dar explic și mai clar: asistăm la acțiuni concertate de punere la adăpost, prin cumpărători fictivi, a banilor furați. Iar procurorul nu-și dă demisia și nu cere nici AZI ridicarea imunității celor despre care știa sigur, încă din 2015, că ne-au jefuit. Și nu doar de 1 miliard de dolari, ci de mult mai multe TIR-uri cu bani. Asta se numește complicitate! Iar tragerea de timp, manifestată prin întârzierea solicitării de ridicare a imunității grupului de deputați, se numește obstrucționarea anchetei.

Argumentul procurorului conform căruia „publicarea raportului Kroll-2 ar putea prejudicia ancheta vizând frauda bancară” este ridicol. Hoții au citit (sau le-a fost povestit) raportul „Kroll-2” demult. Și ei nu s-au ascuns. Nu au fugit de povestitori. Ei au capturat instituțiile statului și, prin ele, au secretizat raportul detectivilor americani, continuând să fure. Să fure și mai mult! Mult mai mult! Să fure tot! L-au secretizat pentru ca noi, muritorii de rând, să nu murim de inimă atunci când vom citi cât de „onești” sunt indivizii ale căror nume apar acolo.

„Candu nu va fi în comisia de anchetă privind jaful bancar”, a spus azi Alexandru Slusari. Și eu sunt foarte sigur că acest personaj nu va fi în această comisie. Dar ar fi bine ca el și alți indivizi cu imunitate parlamentară să rămână în Moldova în următoarea perioadă.

Șor și Plahotniuc au reușit să fugă din Moldova. De fapt, au plecat sub protecție. Au fost lăsați să plece de către niște procurori care au avut suficiente motive să-i aresteze încă în luna mai 2013. Atunci miliardul încă nu era furat. Miliardele încă nu erau furate, iar la rezervele Băncii Naționale hoții încă nu ajunsese. De ce nu au funcționat atunci instituțiile statului? De ce abia la sfârșitul lunii trecute Procuratura s-a hotărât să pună sechestru pe bunurile „Finpar Invest”, companie de bază în imperiul imobiliar a lui Plahotniuc, dacă procurorii știau despre combinațiile ilicite pe care le uneltește aceasta cu structurile bancare din grupul Șor, încă din 2013? De ce nu s-a intervenit? De ce abia acum s-a cerut sechestru pe bunurile deja vandute ale lui Șor? De ce s-a permis ca hoții să rămână în libertate și, sub privirile „oamenilor legii”, să comită jafuri de-a dreptul ASTRONOMICE care au nenorocit o țară întreagă? Asta se numește cel puțin complicitate și cineva trebuie să facă neapărat pușcărie.

Societatea fierbe. Vrea dreptate ACUM. Nervii unora nu mai rezistă și încep să arunce cu pietricele (deocamdată) în gradina noilor guvernanți. Și eu vreau ca hoții să fie încătușați AZI. Știu că deviza jurnalistului e „Cap rece – inimă firbinte!”, dar, „omenește vă spun” (vorba unui clasic de la Curtea de Conturi), ca cetățean aș savura cu plăcere fiecare secundă a episodului în care hoții încătușați ar fi conduși de mascați spre mașina poliției. Le-aș face poze fiecăruia cum stau, îngândurați ca Dragnea, flancați de oamenii legii, în mașina cu girofar. Aș minți dacă aș spune că nu aș vrea să mă simt răzbunat! Pentru lacrimile tatei. În ziua în care Plahotniuc zbura cu avionul de lux peste ocean, medicii i-au comunicat tatei cât costa intervenția chirurgicală, iar el și-a dat seama că nu are acei bani. Și i-au dat lacrimile. Nu avea acei bani, pentru că cineva a jefuit această țară, condamnându-ne părinții la o bătrânețe de calvar.

Și eu trăiesc senzația că noua guvernare ar fi trebuit să înceapă „intervenția chirurgicală” de la Procuratură. Și mie mi se pare că plecarea lui Harunjen întârzie prea mult și că această rezistență a lui nu este întâmplătoare. Și eu am bănuiala rezonabilă că acum se șterg urmele, că se trage de timp pentru ca hoții să-și salveze maximum posibil din averile dobândite ilicit. Aș vrea să pot să opresc totul acum. Dar nu sunt magician. Așa că nu-mi rămâne decât să sper că de data aceasta „ai noștri” nu se vor dovedi a fi și ei nici hoți, nici interpuși ai lumii criminale, nici inapți de a resuscita țara și încrederea oamenilor în instituțiile statului. Rămânem vigilenți!


Acest articol este proprietatea Expresiv Media SRL, și este protejat de legislația drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face DOAR în limita a 150 de cuvinte, cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către articolul original.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

X